Вести
10.05.2017

Генерал Диковић на Конференцији начелника генералштабова балканских земаља


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић учествовао је на, једанаестој по реду, Конференцији начелника генералштабова балканских земаља, коју је данас у Атини отворио начелник Генералштаба националне одбране Републике Грчке адмирал Евангелос Апостолакис.Поред генерала Диковића, на конференцији су присуствовали начелници генералштабова Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Македоније, Румуније, Турске и Црне Горе, као и заменик начелника Генералштаба Оружаних снага Албаније.

Након разматрања годишњих извештаја Координационе групе и радних подгрупа за асиметричне претње и за образовање, обуку и вежбе, учесници конференције изразили су своје уверење да њихов рад обезбеђује даљи развој и реализацију пројеката и активности које ће учинити овај облик регионалне војне сарадње још успешнијим.

По први пут у оквиру Конференције је реализовано обраћање гостујућег предавача. Излагање на тему „Геополитичка стабилност у Југоисточној Европи – енергетски путеви“, реализовао је генерални секретар Организације за европску безбедност и сарадњу његова екселенција амбасадор Ламберто Заније.

Учесницима конференције обратио се и председник Републике Грчке Прокопис Павлопулос.

На овогодишњој конференцији, као гости, учествовали су председавајући војних комитета НАТО и ЕУ, начелник Генералштаба Словеначке војске, директор Генералштаба Оружаних снага Хрватске и командант Команде здружених снага НАТО у Напуљу.

Одржавање Конференције начелника генералштабова балканских земаља још једном потврђује значај развоја регионалне војне сарадње и одржавања добросуседских односа између балканских земаља, ради даљег унапређења безбедносног окружења у региону и Европи.

Генерал Диковић је имао билатералне сусрете са домаћином Конференције адмиралом Евангелосом Апостолакисом о даљим активностима у оквиру ангажовања Борбене групе Европске уније „HELBROC“ и са начелником Генералштаба Војске Црне Горе о могућностима унапређења билатералне војне сарадње, будући да је ово њихов први сусрет од недавног ступања генерал-пуковника Љубише Јокића на ту дужност.

Након конференције начелник Генералштаба имао је билатерални сусрет и са председавајућим Војном комитету НАТО генералом Петром Павелом.

У оквиру ове иницијативе сваке године одржава се заједничка вежба. У октобру прошле године, изведена је вежба специјалних јединица балканских земаља „Балкански штит“ у Атини, док ће ове године домаћин вежбе „Карпатски орао“ бити Букурешт.

Наредне године ће, Република Србија, по други пут, бити домаћин Конференције начелника генералштабова балканских земаља. 

Email