Вести
11.09.2012

Обележено 30 година спомен-собе Речне флотиле


Обележено 30 година спомен-собе Речне флотилеСкромном свечаношћу у новосадској касарни „Александар Берић“ данас је обележено 30 година од отварања спомен-собе Речне флотиле. Идејно решење спомен-собе израдили су ученици новосадске Школе за примењену уметност „Богдан Шупут“, пројекат је сачинила пројектантска група РО за инжењеринг и израду инвестиционих планова „Ведута“, а тематску разраду поставке сачинио је капетан бојног брода Радиша Савић.

Спомен-соба отворена је 10. септембра 1982. године поводом 40. годишњице стварања и развоја Ратне морнарице ЈНА.

Обраћајући се присутнима, командант Речне флотиле пуковник Андрија Андрић рекао је да спомен-соба представља отворену књигу из које се може ишчитати и видети развој бродарства и Речне флотиле на нашим просторима, наглашавајући како су овакве свечаности скромног карактера и потребне и значајне за очување наше историје, а да спомен-соба не презентује само славну прошлост, него и садашње способности Речне флотиле.

Обележено 30 година спомен-собе Речне флотилеИсторичар Небојша Ђокић гостима је пренео низ интересантних детаља везаних за српско бродарсвто и српске бродаре.

Спомен-собу чини преко 80 вредних експоната распоређених у 16 различитих одељака, којима се посетиоцима нуди верна слика историје речног бродарства на нашим просторима.

На свечаности су уручене захвалнице музејима Војводине и Града Новог Сада, који су пружали и пружају неопходну стручну помоћ у даљој разради поставке.

Поводом јубилеја штампан је и пригодан водич кроз споемн-собу Речне флотиле, а за бројне госте уприличено је и пловљење Дунавом на речном миноловцу.

Email