Вести
30.05.2011

Војни једриличари на 13. Зокијевој регати


Проглашењем победника у све три класе, јуче је завршена 13. меморијална једриличарска регата „Зоран Радосављевић“, посвећена једриличару и пилоту-ловцу елитне 127. ескадриле Ратног Ваздухопловства Војске Југославије, који је, бранећи ваздушни простор наше земље, погинуо 26. марта 1999. године.

Једриличарске екипе Војне академије оствариле су запажено учешће освојивши 1. и 3. место у класи једрилица „крсташ“. Посаду ових једрилица чинили су кадети Војне академије и професионални припадници Војске Србије.

Регату је организовало удружење „Регата Зоран Радосављевић“ у сарадњи са Једриличарским савезом Србије и Једриличарским клубом „Земун“ из Београда, уз помоћ и покровитељство Министарства одбране Републике Србије и Града Београда.

У два дана једрења испред Земуна и на Савском језеру у Београду, Зокијева регата окупила је 62 брода са око 120 такмичара.

У класи „крсташ“, први на циљ стигао је брод „Црвени“ којим је управљао Горди Новчић, док је у класи М-550 „микро“, најуспешнији био брод „Лепосава“ с коримиларом Драганом Василијевићем. У класи једрилица „оптимист“, у којој су учествовали најмлађи такмичари-деца до 14. година, победу је однела Ивона Косор.

Меморијална регата „Зоран Радосављевић“ се од самог почетка одвија уз пуну подршку Министарства одбране и Војске Србије. Ове године, поред помоћи у организацији, брод Речне флотиле представљао je регатни брод на такмичењу, a учествовало је и 15 кадета који су се такмичили у саставу једриличарских посада.

„Зокијева регата“ представља највећу једриличарску манифестацију на нашим рекама. С обзиром на значај такмичења, манифестација је сврстана у догађаје од значаја за Град Београд.


 

Email