Вести
17.06.2011

Обележен Дан 126. бригаде ВОЈИН и службе ВОЈ


Данас је у Команди 126. бригаде ваздушног осматрања, јављања и навођења обележен Дан јединице и службе ВОЈ - 18. јун. Смотру свечаног строја извршио је командант Ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Ранко Живак, који је нагласио да су за сваког припадника службе ВОЈ време и информација посебно значајни појмови у којима се огледају и примарни задаци припадника 126. бригаде ВОЈИН.

- Од успешности извршавања задатака службе ваздушног осматрања и јављања зависи и оперативна способност Ваздухопловства и ПВО за извршавање додељених мисија и задатака, а пре свега способност за контролу и заштиту суверенитета и ваздушног простора Републике Србије. Историја службе ВОЈ је дуга скоро један век, богато испреплетена бројним генерацијама припадника јединица које су извршавале одговорне и тешке задатке у периодима развоја и просперитета, али и у изузетно тешким историјским искушењима. Можемо да кажемо да је изузетним напрезањем, стручним радом и професионалним односом свих припадника службе ВОЈ, уз помоћ осталих структура ВиПВО и Војске Србије, успостављен стабилан и ефикасан систем ваздушног осматрања и јављања, а самим тим и сигуран гарант суверенитета ваздушног простора наше земље, истакао је генерал Живак.

Поводом Дана службе ВОЈ и јединица 126. бригаде ВОЈИН честитке њеним припадницима упутили су министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба ВС генерал Милоје Милетић, као и команданти јединица ВиПВО и Копнене војске.

После уручивања награда и похвала најзаслужнијим појединицима, припадници Команде 126. бригаде ВОЈИН и њихови гости обишли су спомен обележје јединице и положили венце у знак сећања на двојицу својих колега, поручнике Снишу Радића и Жељка Савичића, који су, током одбране од НАТО агресије, погинули 6. априла 1999. године на Маљену.  
Email