Вести
09.11.2011

Обележен Дан 1. бригаде


Погледајте ФОТОГАЛЕРИЈУ!

Свечаним стројем свих јединица из гарнизона Нови Сад, Бачка Топола, Панчево и Сремска Митровица, данас је у новосадској касарни „Југовићево“ обележен Дан 1. бригаде Копнене војске - 9. новембар.

Овај празник слави се у знак сећања на дан када је 1918. године коњички ескадрон Дунавске дивизије, предвођен мајором Војиславом Бугарским, умарширао у Нови Сад.

Обраћајући се присутнима, командант 1. бригаде бригадни генерал Ђокица Петровић подсетио је да је од формирања Бригаде прошло пет година.

- Поштујући у пуној мери вредности прошлости и традиција, визију живота и рада усмерили смо ка будућности. Тежимо да, ако не можемо испред, идемо макар у корак са оним јединицама Копнене војске и Војске Србије које нам могу послужити као пример, рекао је генерал Петровић.

Говорећи о извршеним задацима током једногодишњег периода, генерал Петровић је истакао да су припадници јединице, између осталог, извршили 379 гађања.

Честитајући припадницима Бригаде празник, командант Копнене војске генерал-потпуковник Љубиша Диковић подсетио је да јединице Копнене војске извршавају важан задатак јачања одбрамбених способности Републике Србије као и пружања помоћи становништву угроженом елементарним непогодама.

- Припадници 1. бригаде су, на челу са командантом, то са поносом истичем, извршили све постављене задатке професионално, квалитетно и одговорно на чему им одајем посебно признање, истакао је генерал Диковић.

Свечаности су, између осталих, присуствовали и команданти бригада Копнене војске, подсекретар за финансије АП Војводине Душан Влаховић, начелница Јужнобачког округа Дарија Шајин, заменик градоначелника Новог Сада Зоран Мандић и представници друштвеног и јавног живота Покрајине и Новог Сада.

Поводом Дана 1. бригаде, генерали Диковић и Петровић уручили су награде и признања најзаслужнијим припадницима јединице. За најбољу јединицу ранга чета - батерија проглашена је Чета за подршку 17. механизованог батаљона на челу с командиром чете потпоручником Владимиром Ћирићем.

Свечаност је завршена дефилеом батаљона 1. бригаде Копнене војске.

Email