Вести
20.12.2010

Српски мировњаци отпутовали у Либан


Прва група припадника Војске Србије која ће у оквиру шпанског контигента учествовати у мировној мисији Уједињених нација UNIFIL отпутовала је данас за Либан. У мисији, која ће трајати шест месеци, ангажовано је пет штабних официра. Шеф мисије и вођа тима је потпуковник Зоран Николић,а у саставу тима су и потпуковници Ненад Сретеновић и Јадранко Јукић и мајори Ђорђе Турукало и Никола Оташевић.

- Потпуно смо опремљени и спремни за реализацију задатка. Тим је састављен од три потпуковника и два мајора. Обављаћемо задатке које, иначе, радимо на својим радним местима. Очекујем успех мисије, да оправдамо поверење које нам је дато и допринесемо угледу Војске Србије и Републике Србије, нагласио је потпуковник Николић пред полетање у мировну мисију у Либану.

- У досадашњем раду имамо богато искуство у сарадњи са припадницима оружаних снага других земаља, али углавном у нашој земљи. Очекујем да ће мисија у Либану бити сасвим ново искуство, другачији вид штабног рада у сасвим другачијем окружењу. Значај мисије UNIFIL је у проширивању знања, посебно у раду у мултинационалном окружењу и раду у страним земљама, рекао је потпуковник Ненад Сретеновић, један од чланова тима.

Припадници мисије ангажовани су у контроли прекида ватре између зараћених страна, верификацији повлачења израелских одбрамбених снага и помоћи либанској Влади да ефективно преузме власт на својој територији. UNIFIL мисија своје задатке извршава посредовањем између страна у сукобу, осматрањем, патролирањем и извештавањем о непријатељствима. Осим ових задужења, UNIFIL помаже у нормализацији животних услова, подршком спровођења хуманитарних операција и успостављању владавине права у Либану.

Мировна мисија Уједињених нација UNIFIL успостављена је Резолуцијама Савета бзбедности Уједињених нација број 425 и број 426 од 19. марта 1978. године, а у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација број 1937 од 2010. године, мандат мисије продужен је до 31. августа 2011. године.

 

Email