Вести
07.07.2010

СРПСКИ МИРОВЊАЦИ ОТПУТОВАЛИ У ЧАД И ЦЕНТРАЛНОАФРИЧКУ РЕПУБЛИКУ


Санитетски тим Министарства одбране и Војске Србије, који ће у оквиру треће ротације учествовати у мировној мисији Уједињених нација MINURCAT у Чаду и Централноафричкој Републици, отпутовао је данас са аеродрома Батајница авионом Уједињених нација пут афричког континента.

Четрнаест припадника нашег система одбране први пут ће самостално учествовати у мировној мисији у Чаду и Централноафричкој Републици. На захтев Уједињених нација, после повлачења норвешке пољске болнице, у оквиру чијег контигента је раније и био распоређен српски тим, настављено је ангажовање припадника из Србије у оквиру мировне мисије. У мисији MINURCAT до сада је ангажовано 27 „плавих шлемова“ из наше земаље, међу којима и шест жена.

Срећан пут и успешну мисију српским мировњацима, које ће предводити пуковник др Небојша Ђенић, пожелео је начелник Центра за мировне операције Генералштаба Војске Србије пуковник Јелесије Радивојевић.

Он је подсетио да је Народна скупштина недавно усвојила годишњи План упућивања у мултинационалне операције и да је поред Чада предвиђено учешће припадника МО и ВС и у Либерији, Конгу, Обали Слоноваче, као и у Либану и на Кипру.

„Две нове мисије биће прекретница за даље ангажовање јер наша влада и скупштина препознају мисије као битан елемент спољне политике Србије“ истакао је пуковник Радивојевић додајући да би се на тај начин учврстиле позиције наше земље и како би показали да можемо да будемо фактор мира и безбедности у региону и свуда где је потребно.

Он је нагласио да је интересовање за мировне опреације импозантно, будући да је више од 3. 500 људи из система одбране заинтересовано за ангажовање у мисији.

Према речима начелника Центра за мировне операције, у мисијама широм света тренутно је ангажовано око 40 припадника система одбране, а како је најавио, план је да се ове године више од 100 српских мировњака прикључи плавим шлемовима.

Санитетски тим Министарства одбране и Војске Србије замениће групу која је у ту мисију отишла у октобру прошле године, а задатак наших мировњака, као и до сада биће збрињавање и лечење особља ангажованог у мисији, као и локалног становништва у пољској болници првог степена.

 

Email