Вести
11.07.2011

Приводи се крају обука за учешће у мисији УН на Кипру


У Рашки и околини приводи се крају обука стрељачког вода из Друге бригаде Копнене војске за учешће у мировној мисији  Уједињених нација UNFICYP на Кипру.  У завршној фази обуке изведена је вежба на терену „Медитеран 2011“ у циљу обнављања радњи и поступака, увежбаваних током протеклих осам недеља, и сагледавања целокупне оспособљености припадника вода за учешће у кипарској мировној мисији.

Тако су на завршној вежби још једном проверени рад на привременом контролном пункту, патролирање, пратња конвоја, поступци при контроли масе, радње на контролној станици и организација живота и рада у бази.

Завршна вежба на терену „Медитеран 2011“ показала је да су се припадници стрељачког вода 21. пешадијског батаљона Друге бригаде потпуно спремни за предстојеће задатке и све оно што их очекује на Кипру у мировној мисији.

Приказана увежбаност плод је садржајне и квалитетне двомесечне обуке, током које су припадници вода понављали потребне практичне радње до аутоматизма. Велику помоћ у реализацији овог дела процеса оспособљавања пружили су им инструктори из Специјалне бригаде Копнене војске, Здружене оперативне команде, Центра за мировне операције и Војномедицинске академије.

Рашки пешадинци су за осам недеља успели и да овладају знањима из примене међународног хуманитарног ратног права, унапредили су знање енглеског језика, обавили вакцинације и извели дообуку у управљању моторним возилима за вожњу у теренским условима и левом страном. Када се све ово има у виду, не чуде речи командира стрељачког вода поручника Александра Драмићанина: „Уверен сам да смо стопостотно припремљени и да за нас нема непознаница по питању мировне мисије која нас очекује. Једва чекамо дан поласка“.

Непосредна припрема за ангажовање у мисији обављена је од 6. до 11. јуна у граду Мартино у Словачкој и на њој су учествовали командир вода и командири одељења из јединице Војске Србије и комплетан командни кадар Сектора 4, у коме ће српски мировњаци извршавати задатке.

На тој обуци српске старешине упознате су са историјом Кипра, тренутном војно-политичком ситуацијом, мисијом УН и конкретним задацима. Наравно, било је речи о позитивним и негативним искуствима из саме мисије и обавезама попут видног обележавања припадности јединици, понашања у слободно време и другим аспектима боравка у мировној мисији.

Стрељачки вод је, од 13. до 25. јуна, учествовао и на вежби „Маринац 2011“ у Бугарској, у организацији Европске команде ОС САД, а од 23. јула до 6. августа учествоваће на здруженој вежби RAPID TRIDENT у Украјини заједно са 1.600 припадника оружаних снага из дванаест земаља.

Стрељачки вод формиран је по организационој шеми стрељачких водова у кипарској мировној операцији и заузеће место у саставу словачке чете, у којој се иначе налазе словачки, мађарски и српски вод. Два официра, 13 подофицира и 21 професионални војник из јединице којом командује потпуковник Мирослав Стефановић добровољно су прихватили учешће у мировној мисији. Мисија ће трајати од шест месеци до годину дана, а већ су почела потписивања уговора о животном осигурању и друге неопходне процедуре. Вод је 95 посто опремљен новом опремом и средствима и један је од најопремљенијих састава Друге бригаде.  

Погледајте фотогалерију!

Email