Вести
09.11.2012

Обележен Дан Прве бригаде


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Обележен Дан Прве бригадеСвечаним дефилеом и постројавањем јединица, данас је у новосадској касарни „Југовићево“, обележен Дан Прве бригаде Копнене војске - 9. новембар, као сећање на дан када је 1918. године прва јединица Седмог пешадијског пука Војске Краљевине Србије, предвођена мајором Војиславом Бугарским, умарширала у Нови Сад.

Честитајући празник припадницима Прве бригаде, командант Копнене војске генерал-мајор Милан Мојсиловић истакао је да је та јединица квалитетном организацијом рада и професионалним односом према задацима постигла значајне резултате.

- То сте показали у успешном извршавању борбених и неборбених задатака, учешћем у мултинационалним операцијама, активним суделовањем у војним вежбама у земљи и командант Копнене војске генерал-мајор Милан Мојсиловићиностранству, а нарочито у помоћи цивилним властима у отклањању последица елементарних непогода, нагласио је генерал Мојсиловић оцењујући да их све то чини веома цењеним како у Војсци Србије, тако и међу грађанима.

Командант Прве бригаде Копнене војске, бригадни генерал Ђокица Петровић подсетио је на значај данашњег датума, као и на успешно извршене задатке припадника Прве бригаде.

- Максимум је још увек испред нас и то је наш циљ – поручио је генерал Петровић окупљенима. Празник припадницима те јединице честитао је и начелник Генералштаба Војске Србије генерал потпуковник Љубиша Диковић.

командант 1. бригаде бригадни генерал Ђокица ПетровићДанашњој свечаности су присуствовали и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, представници Српске православне цркве епархије Бачке, локалне самоуправе, као и новосадски основци.

Прву бригаду чине пешадијске,оклопно-механизоване, артиљеријске и артиљеријско-ракетне јединице противваздухопловне одбране као и инжињеријске, логистичке и јединица везе.

Команда Прве бригаде Копнене војске се налази у Новом Саду, а јединице су стациониране у Бачкој Тополи, Сремској Митровици, Панчеву и Новом Саду. Та бригада Копнене војске формирана је 31. јула 2006. године од јединица Новосадског корпуса и делова других јединица Војске Србије.

Градоначелник Новог Сада посетио 1. бригаду

командант 1. бригаде бригадни генерал Ђокица Петровић и градоначелник Новог Сада Милош ВучевићУ оквиру програма обележавања Дана ослобођења Новог Сада у Првом светском рату и Дана 1. бригаде Копнене војске, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић посетио је данас Команду 1. бригаде и обишао спомен-собу јединице.

Након кратког упознавања са историјатом војски на простору Новог Сада, традицијама које негује јединица и разгледања изложбене поставке, делегација 1. бригаде, на челу с командантом бригадним генералом Ђокицом Петровићем, и градоначелник Вучевић положили су венце и цвеће поред спомен-плоче са уклесаним именима 204 борца, припадника некадашњег Новосадског корпуса, који су погинули током извођења борбених дејстава 1991-1992. године.

-Никада и никоме нећемо дозволити да заборави све оно што су припадници наше војске, од 1918. до данас, учинили за град Нови Сад и никада се нећемо стидети наше борбе, рекао је том приликом градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Email