Вести | Интервјуи
15.02.2013

Интервју генерала Љубише Диковића за „Вечерње новости“


Имамо план за сваку претњу 

Питање статуса Косова и ситуација каква је тамо највећи је безбедносни изазов за Србију. Стање у покрајини веома је осетљиво, а ситуација може да се погорша. Посвећеност Србије мирном превладавању свих спорних питања битно доприноси побољшању укупне безбедносне ситуације, али је неопходно и да таква посвећеност наиђе на сличан одговор.

Овако стање безбедности државе, за „Новости“, описује начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, који је указом председника Томислава Николића, поводом Дана државности, унапређен из чина генерал-потпуковника у чин генерала. Он наглашава да је Војска досегла захтевани ниво оперативних способности и да је спремна да изврши своје мисије и задатке.

Почетак године обележила је напетост у Прешеву и околини. Како оцењујете тренутну ситуацију на југу централне Србије?

- Безбедносна ситуација је стабилна, али осетљива. Претње се, углавном, испољавају дуж административне линије, где је забележено више случајева кријумчарења робе и људи, илегалне сече шуме и оружаних напада на контролно-безбедносни пункт МУП, код села Добросин.

Припадници Војске Србије, ангажовани на задацима у Копненој зони безбедности, битно доприносе јачању безбедности на том простору. Захваљујући њима, број повреда линије релативно је мали. Однос Војске према становништву овог дела земље је професионалан и такав ће бити и даље. Наглашавам да ВС поступа исто према свим грађанима, без обзира на националну, верску или другу припадност.

Има ли ВС план за евентуалне нове нестабилности на северу КиМ? Да ли је могуће преливање тензија на југ Србије и Рашку област?

- Озбиљније нарушавање безбедности на северу Косова и Метохије могло би да доведе до подизања тензија на југу централне Србије. Опредељеност наше земље за дијалог и добра сарадња са међународним снагама на КиМ умањују могућност нарушавања безбедности. На простору Рашке области већ дуже време присутне су тензије на верском и политичком нивоу, али безбедносна ситуација у овом делу земље је стабилна.

Као свака озбиљна оружана снага у свету и ВС планира како да одговори на потенцијалну кризу. Као одговор на изазове, ризике и претње препознате у стратегијским документима одбране израђени су планови употребе војске. Предвиђени су и кораци за превенцију сваке актуелне, новонастале или извесне кризе. Да ли ће неки од ових планова бити употребљени и када, одлучује државни врх Србије.

Да ли је Србија на било који начин војно угрожена?

- Не. Иако безбедносни ризици Србије постоје, они нису војне природе. Неки фактори угрожавања безбедности заједнички су за све земље у региону. То су етнички и религијски екстремизам, међународна мрежа организованог криминала и илегална миграција људи. Реч је, дакле, о изазовима који нису специфично војни и Србија ту није изузетак.

Јесте ли задовољни сарадњом ВС и Кфора?

- Сасвим је сигурно да Војска Србије има коректан и професионалан однос са Кфором, који је заснован на поштовању потписаних споразума и процедура о понашању и поступању дуж административне линије. Наша сарадња је у потпуности у функцији јачања безбедности. Редовно изводимо заједничке активности. На пример, само у јануару ове године имали смо девет заједничких патрола и једно извиђање.

Прошло је нешто више од годину дана откад сте на челу Генералштаба. Како данас видите стање у ВС? Какав је учинак реформе и професионализације?

- Професионални војници су примљени у војну службу и обучени за војничке дужности. Предстоји нам анализа функционисања на основу стечених искустава. Сада је за Војску Србије најкрупније питање опремање јединица новим или модернизованим наоружањем и војном опремом. Државни врх ово разуме и постоји политичка воља за битне искораке у домену набавке новог наоружања и опреме.

Посебно сам задовољан свим припадницима Војске Србије који извршавају задатке у Копненој зони безбедности, помажу грађанима погођеним елементарним непогодама, учествују у мултинационалним операцијама и савесно испуњавају обавезе које војни позив са собом носи. Наша снага је у људима, мушкарцима и дамама у униформи. Војска која не може да одговори својој уставној улози не треба ни да постоји. Свака озбиљна држава у свету данас јача своје војне потенцијале.

Наравно, увек постоји простор за унапређење великих система какав је и војска, и ми имамо планове за то. Посебно нас радује чињеница да Министарство одбране, као део Владе Србије, схвата наше проблеме и предузима мере за њихово решавање. Без обзира на тешкоће, ја сам оптимист. Оног момента када осетим да нема напретка, замолићу да дођу способнији. И то је допринос војсци и логичан поступак сваког официра на руководећим дужностима.

На који начин се развија сарадња ВС са оружаним снагама у региону и системима одбране са којима имамо партнерске односе?

- Свака активност Војске Србије у оквиру међународне војне сарадње усмерена је изнад свега на јачање угледа Србије у свету и унапређивање оперативних способности наше војске. Приоритет у току протекле године била је сарадња са земљама региона и Европе. Учествовали смо у важним регионалним безбедносним иницијативама, попут Конференције начелника генералштабова балканских земаља. У склопу тога посетио сам Хрватску, Словенију, Мађарску, Грчку, Пољску и Турску, где сам разговарао са начелницима генералштабова, министрима одбране, а негде и председницима тих земаља. Србију су посетили начелници генералштабова Аустрије, Македоније, Чешке и Шпаније, као и заменици начелника генералштабова Румуније и Словеније. За сваку државу је важно да има добре односе са земљама у свом ближем и даљем окружењу, јер то утиче на њену безбедност, економију, просперитет...

Какву сарадњу очекујете у програму „Партнерство за мир“ и са НАТО?

- Чланство Србије у „Партнерству за мир“, које датира из 2006. године, отворило је простор за унапређење сарадње у области одбране са бројним земљама, чланицама овог програма и НАТО, уз уважавање неутралности наше државе. Са војног аспекта, оно је значајно за подизање нивоа способности Војске Србије. У оквиру „Партнерства за мир“ бавимо се, пре свега, питањима планирања, концептом оперативних способности и изградњом одбрамбених институција. Намера нам је да кроз овај програм ВС буде препозната као респектабилна снага и поуздан партнер у решавању проблема безбедности у региону и свету. У том смеру ће се кретати и наша будућа сарадња.

Србија и њена војска већ годинама показују интересовање да учествују у мултинационалним операцијама. Са колико припадника ВС учествује у мировним мисијама?

- Овог тренутка 110 припадника Војске Србије ангажовано је у шест мултинационалних операција УН у Либерији, Обали Слоноваче, Конгу, Либану, на Кипру и Блиском истоку, као и у једној мисији ЕУ у Уганди. Они своје задатке обављају професионално и одговорно, на понос Србије. Војска Србије и снаге безбедности су огледало државе.

Коју конкретну корист имамо од учешћа у међународним мировним операцијама?

- То је изузетно значајно за спољну политику Србије, националну безбедност и развој система одбране. Ангажовањем својих снага Србија подиже углед у међународној заједници и обезбеђује подршку за остваривање других, стратешких циљева.
Посебно наглашавам утицај који ангажовање у мултинационалним операцијама има на јачање сопствене способности. Морамо да пратимо развој војне мисли и савремене токове безбедности и одбране. Наше јединице које учествују у овим операцијама пролазе кроз више фаза припреме у току којих се обучавају и опремају по највишим стандардима, а затим проверавају своје способности ангажовањем на терену.

Шта ће бити приоритет Војске Србије у 2013. када је реч о овим операцијама?

- У првом плану ове године биће обука, напорна и врхунска, као и опремање најбољим доступним средствима за ефикасно извршавање задатака. Војска Србије ће учествовати у осам мултинационалних операција и, уз ангажовање у оквиру „стенд бај“ аранжмана УН, више од 450 наших старешина и војника допринеће безбедности људи широм света.

ЗАЈЕДНО СА 19 ВОЈСКИ

Које активности побољшавају спремност наших оружаних снага?

- Вежбе, размена искустава, примена и провера знања и способности у заједничким тренинзима најзначајније су активности за војнике, старешине и јединице Војске Србије. Са задовољством истичем да смо прошле године у Немачкој учествовали у мултинационалној вежби „Сејбер џанкшн“, са припадницима војски 19 земаља света. Иначе, намера нам је да у наредном периоду унапредимо сарадњу са оружаним снагама Немачке, са чијим сам се начелником Генералштаба, генералом Викером, недавно срео у Бриселу.

СА РУСИЈОМ СВЕ БОЉЕ САРАЂУЈЕМО

КАКВА је сарадња са великим силама, САД и Русијом?

- Са оружаним снагама САД, посебно Националном гардом Охаја у склопу Програма државног партнерства Србије и САД, одлично сарађујемо. Сарадња са оружаним снагама Руске Федерације све је боља и ту очекујем значајан помак, што је и природно, због одличних односа наших двеју земаља. У мају ћу посетити Русију, на позив њиховог начелника Генералштаба.

Данијела МИЛИНКОВИЋ - Раде ДРАГОВИЋ
Фото: Никола ФИФИЋ

Email