Вести | Цивилно-војна сарадња
16.06.2011

Министар Шутановац и генерал Милетић отворили мост у селу Мазараћ код Владичиног Хана


Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић посетили су данас општину Владичин Хан и том приликом присуствовали отварању моста на Јужној Морави у селу Мазараћ.

Наставак посете обележио је састанак министра Шутановца и генерала Милетића са председником општине Владичин Хан Ненадом Митровићем, као и са представницима локалне самоуправе те и врањске општине.

Честитајући припадницима Војске Србије која је била извођач радова, али и мештанима села Мазараћ на новом мосту, министар Шутановац је истакао да ће мост свакако унапредити свакодневни живот житеља тог краја.

- Данашњи догађај на најбољи начин илуструје повезаност Војске Србије и грађана наше земље, а посебно се трудимо да општинама које су неразвијене и финансијски оптерећене пружимо помоћ тамо где је неопходна – поручио је министар Шутановац подсећајући да наша војска има дефинисане три мисије, а овде је реч о трећој мисији којој се поклања изузетно велика пажња.

Према његовим речима, у протеклих неколико година реконструисали смо и изградили путеве у Новом Пазару, Сјеници, Прокупљу, али и овде у Владичином Хану, а изграђени су мостови у Свилајнцу и Деспотовцу. Копнена војска у овом тренутку, додао је министар Шутановац, помаже и у Краљеву, Трговишту, Алексинцу и Новом Пазару.

- Војска Србије, на тај начин оправдава ниво поверења који ужива међу грађанима, које је можда чак и највише у овом делу наше земље. Војска је, такође, и највећи послодавац у претходној години, а из јужног дела Србије има највише пријављених, као и оних који желе да добровољно служе војску и генерално постоји велико интересовање за приступање војсци – поручио је министар одбране.

Он је додао да професионални војник данас не само да служи своме народу и држави, већ за ту службу добија и новац којим издржава своју породицу постајући њен стуб, што је императив данашњег времена.

- Министарство одбране и Војска Србије су претходних дана спајали Србију са светом, данас повезујемо Владичин Хан са Врањем, а сутра већ неке друге обале, и само на тај начин перспектива и југа Србије и наше војске је загарантована – закључио је министар Шутановац додајући да иако новоизграђени мост можда није велика ствар за човечанство, његов значај лежи у користи за оне људе којима ће олакшати свакодневни живот.

Командант Четврте бригаде Копнене Војске бригадни генерал Милосав Симовић нагласио је да је општина Владичин Хан недавно покренула иницијативу да се реши проблем преласка преко реке Јужне Мораве како би се мештанима села Мазараћ, Кордовец и Прибој Врањски трајно решио вишедеценијски проблем.


- На основу уговора инвеститор изградње моста је општина Владичин Хан, а извођач радова Команда копнене Војске. Четвртој бригади Копнене војске поверен је задатак изградње моста који ће мештанима предати на трајно коришћење без накнаде – истакао је генерал Симовић додајући да су мост дужине тридесет метара, ширине 3,6 метара и носивости 10 тона, градили припадници мешовите инжињеријске групе 410. инжињеријског батаљона Четврте бригаде Копнене Војске током седам дана, од 24. до 31. маја, који су срећни што овај мост данас предају.

Обраћајући се окупљенима, председник општине Владичин Хан Ненад Митровић, истакао је да је велика част присуствовати историјском тренутку отварања моста на који је локално становништво чекало пуних 36 година.

-Далеке 1975. године мост је срушен. Уз огромно залагање Четврте бригаде Копнене Војске, генерала Симовића и подршку министра одбране Драгана Шутановца, ми сада стојимо на мосту који спаја обалу општине Владичин Хан и град Врање, мосту који спаја људе, а који ће живети и после нас – поручио је Митровић.

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

Одговарајући на питања новинара о значају Стратегијске конференције за партнере и будућим приоритетима Војске Србије, министар Шутановац је нагласио су на Конференцији разматрани приоритети у области изазова, ризика и претњи безбедности на глобалном нивоу. Министар је истакао да конференција неће променити политику у односу на земље НАТО савеза или земље које су присуствовале том скупу.

-Војска Србије, током ове године, очекује добре вести у модернизацији, наставља се са обуком, а ту је и пријем нових војника у септембру. Ушли смо у динамички процес који је веома квалитетан, при чему бих нагласио да се овде на југу Србије осећам веома комотно, јер управо на овим просторима влада велико интересовање за пријем у професионалну војну службу. Неко ће рећи да је то због тешке економске ситуације, али ја мислим да сви ови ови момци који су данас овде у униформи имају велику дозу патриотизма. Плате, нажалост, нису на нивоу на којем бисмо желели да буде, али се трудимо да буду што пристојније – рекао је министар Шутановац.

Говорећи о безбедносним аспектима и улози Војске Србије у овој области, министар Шутановац је рекао да Копнена војска испуњава своје задатке у односу на задате околности и да нема угрожавања безбедности ни на југу Србије нити на некој другој територији Републике.

-У 21. веку сведоци смо да смо ушли у проблеме због тога што нисмо прибегавали дијалогу као начину решавања проблема. Данас је Србија посвећена управо том средству, јер је то нешто што карактерише модеран свет. Боље сто година преговарати, него један дан водити рат, и то је стара српска пословица коју морамо уважити – нагласио је Шутановац.

Када је реч о ревизији Кумановског споразума, министар Шутановац је истакао да је Србија до сада развила потребне капацитете да релаксира уговор донет 1999. године, који је, на неки начин, утицао на суверенитет наше територије унутар уже Србије. 

 
Email