Вести
14.06.2011

Почела Стратегијска војна конференција за партнере


Стратегијска војна конференција за партнере, на којој учествују представници 56 држава, почела је данас у Београду. Тродневни скуп организовала је Савезничка команда за трансформацију, а на њој учествују начелници генералштабова и представници земаља чланица НАТО, Партнерства за мир, Медитеранског дијалога, Истамбулске иницијативе за сарадњу и контакт држава, као и високи војни представници ЕУ и НАТО.

Министар одбране Драган Шутановац је, на отварању конференције, изјавио да је Србија посвећена регионалној сарадњи и очувању безбедности на том подручју, али и глобалног мира кроз учешће у мировним мисијама УН и ЕУ. Он је нагласио да су изазови, ризици и претње у савременом свету заједнички за све државе.

Министар одбране је навео да је овај скуп прилика за размену мишљења јер ниједна држава, ма колико била јака, није у стању да се сама избори са транснационалним карактером безбедносних претњи. Шутановац је нагласио и да је српски систем одбране посвећен дијалогу, партнерству и заједничком ангажовању, као и јачању међународне сарадње.

Према његовим речима, Србија је потпуно посвећена јачању безбедности и решавању свих проблема у региону дијалогом и мирним путем. Он је истакао и да Србија учешћем у Програму Партнерство за мир жели да пружи допринос свим активностима на очувању регионалне безбедности.

- Кооперативни приступ заједничкој безбедности подразумева јачање међусобне сарадње држава и осталих субјеката међународних односа. Мера сарадње биће и мера успеха у обезбеђивању мира и стабилности који су неопходни сваком друштву и држави. Несарадња сама по себи не искључује утицај међузависног угрожавања, већ напротив, мултипликује ризике и извесно води ка дестабилизацији – истакао је министар Шутановац.

Само ако свака земља у свету, оценио је министар, на транспарентан начин изграђује и спроводи своју безбедносну и одбрамбену политику, приврженост сарадњи и напретку сопственог региона и међународне заједнице у целини, може се рећи да смо у потпуности достигли дух заједништва и да делимо заједничке вредности.

- Република Србија доприноси том циљу кроз јасно опредељење да активно учествује у Програму Партнерство за мир и гради односе поверења са пријатељима и чланицама НАТО-а на основима дугорочне сарадње и заједничког деловања. У потпуности смо посвећени доприносу развоја региона, јачању добросуседских односа и решавању свих спорних питања дијалогом и сарадњом што потврђују многобројни споразуми о сарадњи које смо потписали у протеклим годинама. Учешћем у активностима ПзМ наша земља жели да пружи свој допринос у изградњи мира и безбедности у свету, између осталог и повећањем учешћа у мировним мисијама у УН и ЕУ – истакао је министар Шутановац подсећајући да Војска Србије од 1. јанура ове године има потпуно професионални састав, оцењујући да је процес професионализације наших оружаних снага извршен квалитетно и потпуно.

Према његовим речима, недавно спроведена истраживања сведоче о томе да је Војска Србије институција у коју грађани наше земље имају највише поверења, а један од показатеља таквог односа је и велико интересовање младих за упис у Војну гимназију и академију.

- Управо се ових дана завршава упис нове класе кадета на Војној академији, где на једно место конкурише готово осам кандидата. Текућа година биће значајна и по томе, што ћемо имати и прве жене официре, али и прве жене војне пилоте у историји српског ваздухопловства – поручио је министар Шутановац изразивши уверење да су основни стратегијски циљеви наше земље у области безбедности и одбране, попут изградње ефикасног и одрживог система одбране, модерне и професионалне војске и њених способности у складу са дефинисаним мисијама и задацима уједно и циљеви свих демократских одговорних држава.

Изражавајући задовољство поводом броја делегација које су се одзвале да присуствују конференцији, генерал Милетић је нагласио да je бројност делегација, и чињеница да су заступљени сви континенти сведочи о томе да су ризици, претње и изазови безбедности у глобализованом свету за све нас исти и да захтевају партнерство у изналажењу одговора на њих.

- Сви ми учесници данашње конференције преносимо поруке и ставове својих држава и влада у опредељености за сарадњу, заједничко обучавање и образовање, а све у циљу што адекватнијег заједничког одговора на актуелне и будуће безбедносне изазове и претње. Партнерство и трансформација кључне су речи и доминирају у садржајима овогодишње конференције. И један и други појам добијају на важности после Лисабонског самита чиме је задатак који се поставља пред нас сложенији.

Истовремено сматрам професионалном привилегијом што је баш на овој конференцији у Београду дата могућност да отворено разговарамо о војним аспектима партнерства и трансформације, развоју потребних војних способности, приступа заједничким добрима и заједничкој обуци као и другим програмима сарадње у функцији безбеднијег и сигурнијег глобалног окружења, нагласио је генерал Милетић.

Према његовим речима, у савременом глобалном окружењу тешко је дефинисати било који други однос, било у политичком, дипломатском или војном значењу који има такву тежину као однос Партнерства. Свест да свако од нас понаособ чињењем или нечињењем, активно или пасивно, вољно или невољно утиче на глобалну безбедносну слику је присутна дефинишући нове димензије Партнерства.

-Управо та свест указује на значај појединачне и колективне одговорности. Стога, разговарајући о партнерству и његовим оптималним облицима у ствари разговарамо о више или мање поузданим партнерима што чини дух нових односа. Савремени изазови, ризици и претње су транснационалног и асиметричног карактера. Друштвене појаве савременог доба динамичне су и сложене и све то намеће потребу проналажења нових приступа у развоју способности за извршавање мисија и задатака. Као и партнерство, појам трансформације са војног аспекта у последње две деценије разматран је на великом броју Форума. Оно због чега је актуелан данас јесте чињеница да трансформација оружаних снага више није условљена само претпостављеним безбедносним изазовима и могућностима индивидуалних безбедносних актера – суверених држава на међународној безбедносној сцени – поручио је начелник Генералштаба додајући да је Самит у Лисабону тежишно разматрао глобалне, а не регионалне или локалне безбедносне изазове, и да је то доказ да међузависност у безбедносном смислу условљава и узрочне везе између свих наших трансформација са јединственим циљем – бити ефикасан, интероперабилан и истовремено рационалан.

Врховни командант Савезничке команде НАТО за трансформацију, генерал Стефан Абријел истакао је да је Конференција јасан сигнал свима.

- Она је јасан знак за будућност региона чији су развој и просперитет од значаја за целу Европу. На дневном реду Kонференције биће три теме – партнерство, развој и општа добра. Морамо уважити чињеницу да живимо у свету који се мења. Глобализација која се карактерише многим позитивним аспектима има и неких нових изазова које не може нико од нас сам контролисати. Представићемо концепт у нашој Команди за суочавање са овим изазовима и сигуран приступ заједничким добрима. Осврнућемо се и на буџетска ограничења са којима су многи од нас суочени. Савезничка Команда за трансформације ће вас информисати о текућим иницијативама за суочавање са изазовима у овој области кроз иновативне приступе развоја способности и промовисањем мултинационалних решења. Генерал Хакенсирен, председавајући Војног комитета ЕУ ће са нама поделити перспективу Европске Уније о том питању и подсетиће нас колико је Европска Унија суштински фактор у одбрани и безбедности, рекао је Абријел.

Према оцени генерала Абријела програм конференције омогућиће отворен разговор о будућности оквира партнерства после Лисабонског самита и Берлинске декларације што је у самом срцу ове конференције.

ИЗЈАВА МИНИСТРА ШУТАНОВЦА

Обраћајући се представницима медија, министар Шутановац је још једном изразио задовољство да говори на највећем војном скупу који је икада одржан на овим просторима.

- Савремени изазови ризици и претње, одавно имају транснационални карактер и ниједна земља на свету не може се сама изборити са њима без обзира на јачину војске, полиције и и буџета за ту борбу. Решење је у међународној сарадњи свих чинилаца сектора безбедности, а мера сарадње је мера успеха – поручио је министар Шутановац додајући да нас изолација од процеса сарадње неће изоловати од могућих проблема.

Према његовим речима, та чињеница илуструје напоре Министарства одбране у протеклом периоду у циљу остваривања високог степена сарадње са свим пријатељским војскама света и уговорима о сарадњи који су са њима потписани.

- Потпуно свесни какву емоцију изазива НАТО у Србији преузели смо одговорност за организацију овог скупа јер дубоко верујемо да је то општи интерес и поглед у будућност. Колико су Јапан, Бразил, Русија, Кувајт,Аустрија или Финска, након ове конференције, ближи или даљи НАТО, толико ће управо бити и Србија – истакао је министар Шутановац додајући да ово окупљање има изузетно важан војни карактер, а не политички. За нас је важно да се прикажемо као партнер, на кога могу да се ослоне не само чланице НАТО, већ и сви остали представници окупљени данас, оценио је министар Шутановац.

- Србија ће наставити путем јачања својих одбрамбених снага и путем јачања нашег угледа у међународној заједници врло брзо и кроз појачано присуство у мировним мисијама – нагласио је министар одбране додајући да је све спремно да припадници наше војске ускоро буду ангажовани у мисијама ЕУ.

 
Email