Вести
16.09.2012

Испраћени мировњаци Војске Србиjе у мисије на Кипру и у Либану


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

У бази „Југ“ код Бујановца данас је организован свечани испраћај контингената Војске Србије који се упућују у мултинационалне мировне операције на Кипру (UNFICYP) и у Либану (UNIFIL).

Испраћени мировњаци Војске Србиjе у мисије на Кипру и у ЛибануЗаставе Републике Србије командирима водова српских мировњака уручио је начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, а догађају је присуствовао и амбасадор Шпаније Артуро Лаклаустра Белтран, као и страни војни изасланици, представници Министарства одбране и Војске Србије, те родбина и пријатељи војника и официра који следеће недеље одлазе на мировне задатке.

Обраћајући се присутнима, начелник Генералштаба Војске Србије истакао је да се прошле године, после дуже паузе, наша држава вратила на мапу земаља које учествују у мултинационалним операцијама Уједињених нација.

- Последњих неколико година Војска Србије непрекидно јача своје капацитете, а само током последње године, развили смо способност да вишеструко повећамо број припадника ангажованих у мултинационалним операцијама УН и Европске уније – истакао је генерал Диковић и додао да тиме Војска Србије потврђује да је кадра да одговори међународним обавезама у домену одбране и потврди своју улогу у креирању позитивне слике о Србији у свету.

Начелник Генералштаба је истакао да пред грађанима Кипра, Либана, Либерије, Конга, Обале Слоноваче и других земаља,чију безбедност унапређују, припадници Војске Србије, у најбољем светлу, представљају нашу војску и државу.

- У мултинационалне операције упућујемо врхунске професионалце, који стручно извршавају све задатке, али они су, пре свега, одговорни људи који помажу локалном становништву и спасавају људске животе – рекао је генерал Диковић, и потврдио да су наши мировњаци, професионалним и пожртвованим радом, завредели многа признања и одликовања.

Обраћајући се војницима и официрима који крећу у мировне мисије, генерал је подсетио да је то за њих велики професионални изазов и да ће се на терену сусретати са различитим културама и обичајима.

- Та искуства стечена у мисијама на Кипру и у Либану много ће вам значити у наставку каријере, а ви све оно што је добро и пожељно, донесите са собом и употребите у свакодневном раду у Војсци Србије.

Пожелевши срећан пут нашим мировњацима, начелник Генералштаба је подвукао да је, после прихватања овог изазова, сада циљ да - задатак изврше безбедно, и да са свим људима у с којима буду у контакту, поступају часно и човечно, како доликује војнику Војске Србије, али и да речима и делима преносе поруке мира и пријатељства.

Уместо својих колега, који су у претходном периоду извршавали задатке на Кипру, прекосутра на ово острво у мисију одлази 46 војника и официра, док ће у Либан, после двомесечних заједничких припрема у Шпанији, отићи вод са 41 српским мировњаком. Војска Србије ће тада у мултинационалним мировним операцијама, у седам Земаља, имати укупно 109 припадника.

Email