Вести
20.12.2009

Конференција за новинаре министра одбране Драгана Шутановца


Конференција за новинаре министра одбране Драгана Шутановца Министар одбране Драган Шутановац оценио је данас да је у овој години највећи успех тог министарства отварање велике војне базе "Југ", а да ће главни циљ за следећу годину бити завршетак професионализације Војске Србије.

Шутановац је на конференцији за новинаре, одржаној у реновираној Великој ратној сали старог Генералштаба, представио резултате рада Министарства одбране и предочио смернице на основу којих ће систем одбране Републике Србије функционисати у наредних годину дана.

Шутановац је на почетку конференције, којој су присуствовали и чланови Колегијума министра одбране, рекао да је, не само у систему одбране, него и у читавој држави ову годину обележила светска економска криза. Он је подсетио да је војни буџет из тог разлога планиран рестриктивно и да је ребалансом додатно смањен за 26 посто чиме је смањен фонд за инвестиције и оперативне трошкове.

Шутановац је рекао да је Министарстгво одбране једино током 2009. године, на сопствени позив имало две контроле трошења новца и то - буџетску инспекцију Министарства финансија и контролу државног ревизора.

– Ни једна ни друга инспекција нису пронашле ништа што би указивало на неправилности у раду – подвукао је министар одбране.

Шутановац је рекао да је током прошле године спроведена жива законодавна активност везана за систем одбране јер су усвојене два важна документа која до тада нису постојала – Стратегија националне безбедности и Стратегија одбране и шест закона у области одбране.

Према министровим речима завршена је систематизација и нова формација радних места у Министарству одбране.

– У Министарству одбране и Војсци Србије требало би да буде око 36.000 професионалних припадника, од чега 178 државних службеника у Министарству одбране, а према новој формацији, са око 11.500 људи у министарству спуштамо се на број од око 8.600, што је за 2.900 мање запослених у такозваном «управном делу» – објаснио је Шутановац и додао да ће један део отићи у Војску Србије а други у Министарство унутрашњих послова. Тиме се, рекао је он, стварају услови за формирање одговарајуће кадровске пирамиде по угледу на развијене системе.

Како је министар истакао, током 2009. године, на конкурс за професионалне војнике, на око 2.400 радних места, пријавило се 9.500 грађана Србије, од чега 14 одсто жена. У професионалну службу примљено је више од 2.100 кандидата. У овом тренутку, у систему одбране, има око 6.200 професионалних војника, чиме се, практично, регрутни контингент смањио са 5.000 на 3.200. Повећањем броја професионалних војника смањиваће се регрутни контингент.

У току је и рационализација рада у војнодоходовним установама, где се смањује бројно стање за око 450 запослених, за које је обезбеђен одговарајући социјални програм. Војне установе Дедиње, Тара, Моровић, Морава и Карађорђево су годишње, у просеку, правиле и до 700 милиона динара губитака.

– У 2009. години имали смо 26 одсто мање новца за инвестиције, а самим тим и мање средстава за стамбено збрињавање. Ипак, успели смо да решимо око 600 стамбених питања припадника система одбране доделом станова или кредита. Покренули смо и пилот пројекат бескаматног кредитирања 450 војних пензионера за решавање стамбених питања – рекао је министар одбране.

Један од тежишних задатака система одбране у 2009. години било је учешће у мировним мисијама под покровитељством Уједињених нација, уз одобрење српског парламента. Тренутно у мировним мисијама у Чаду, Конгу, Обали Слоноваче и Либерији учествује 34 припадника Министарства одбране и Војске Србије, што је, према министровој оцени, више него скромно, али отвара нове перпективе, јер смо убеђени да ће следећа година у тој области бити веома значајна. Сада се анализира и упућивање наших припадника у мировну мисију у Либану, у саставу италијанског и шпанског контингента.

Како истиче министар Шутановац, Министарство одбране посебно је поносно што је у току године на измаку завршило изградњу базе Војске на југу Србије – Југ, на Цепотини. Познато је да је њена израдња трајала више година. Следе њена одговарајућа дотеривања, али је она већ у функцији. У наредном периоду база ће бити значајније опремљена. Током 2009. године, такође, и поред рестриктивног буџета, реконструисани су и војни аеродром на Батајници, Централни дом Војске, 103 различита војна објекта, као и око 8.000 квадратних метара складишног простора и надстрешница.

Министар Шутановац посебно је истакао да је током 2009. године учињен велики искорак у реформи војног школства. – Студијске програме акредитовале су Војна академија и Војномедицнска академија. Први пут уписани су студенти медицине на ВМА. Повећано је интересовање за упис у војне школе, тако да је на Војну академију конкурисало око 1.050 кандидата, а у Војну гимназију око 900. На основним последипломским студијама у нашим војним школама је 74 припадника иностраних војски, а 192 наших припадника школује се и усавршава у иностранству – навео је министар.

Министар Шутановац нагласио је значај међународне војне сарадње међу укупним резултатима Министарства одбране. Он је рекао да је током 2009. године било 18 министарских посета у иностранству, а да је у Србији дочекао осморо колега. Он је притом истакао посету америчког потпредседика Бајдена као прву посету тог нивоа у историји.

Војно здравство је током прошле године у много чему узнапредовало, не само када је реч о ВМА, него је, према министровим речима, значајно подигнут квалитет медицинских услуга у војним болницама. Купљено је 20 нових санитетских возила, која са 17 возила која су набављена лане, чини укупно 37, што је, како је рекао министар, најновији контингент опреме за војно здравство. Потписивањем уговора са РЗЗО, подсетио је Шутановац, цивилима је омогућено да користе услуге војних болница у Новом Саду и Нишу.

Међу активностима Војске Србије, Шутановац је издвојио низ вежби међу којима «Одлучан одговор» на Пештеру, «Дипломац», «Сретење», а од међународних војномедицинску вежбу «MEDCEUR» која је окупила припаднике војски из 15 земаља са око 800 учесника.

– Ове године смо организовали највећи аеромитинг икада одржан у Србији на коме је учествовало 14 земеља. Учествовали смо и у организацији Универзијаде и помогли у организацији Међународног сајма наоружања «Партнер 2009» – рекао је министар.

Он је истакао да је цивилно-војна сарадња била такође веома успешна о чему сведоче изграђени мостови надомак Деспотовца и у Сјеници, као и путеви у Куршумлији и Сјеници, али и помоћ у изградњи и обнављању других објеката инфраструктуре широм Србије.

Министар Шутановац рекао је да је 2009. година у систему одбране прошла без афера што јесте један од главних разлога популарности Војске Србије која је међу грађанима позиционирана као друга институција од највише поверења, одмах после Српске православне цркве. Он је подсетио и да је, према истраживањима, Војска најмање корумпирана институција у држави.

Међу плановима за наредну годину министар је издвојио професионализациу Војске Србије.

– Жеља нам је да према пројекту који је направљен 2003. године, до краја наредне године у потпуности преофесионализујемо Војску Србије у складу са финансијским могућностима. Убеђен сам да то можемо да уредимо, рекао је Шутановац и додао да одређене процедуре пријема такође успоравају процес професионализације, што је неопходно, јер како је рекао, тежи се да нико ко то не заслужује не уђе у систем одбране.

Да би се шест закона које је Скупштина донела у потпуности примењивали, објаснио је министар, неопходно је усвојити око 180 подзаконских аката што ће у 2010. бити значајан посао. Тиме се заокружује реформа војног законодавства.

Наредне године, рекао је Шутановац, планира се и наставак реформе војног школства, односно формирање Војног универзитета, али и увођење новог модела школовања подофицира по коме ће се они бирати и курсирати из редова професионалних војника.

– Планирамо и реконструкцију аеродрома Лађевци. То је један од великих цивилно-војних пројекета. Желимо да тај аеродром, што је могуће пре, ставимо и у цивилну функцију, у потпуном убеђењу да ће допринети развоју целог региона – истакао је министар.

Војска ће се наредне године, према министровим речима, опремати у складу са расположивим средствима.

За 2010. годину, планирана је и реконструкција зграде Команде ВиПВО у Земуну која има велику историјску и културну вредност.

Војни буџет, који за 2010. годину износи 68 милијарди динара, како је оценио Шутановац, није развојни будући да, када се изузму редовни трошкови и потраживања, за инвестиције, опремање, инфраструктуру и оперативне трошкове остаје тек око 20 посто тог новца. Буџет Војске износи 2,15 посто бруто националног производа, што је за 0,25 одсто мање од планираног одвајања за одбрану од пре две године. Структура војног буџета, без обзира на његов апсолутни износ, како је објаснио министар, неповољна је јер веома мало средстава остаје на располагању за опремање и инсфраструктурне пројекте.

Министар Шутановац искористио је прилику да објасни недоумице везане за дневнице које се у систему одбране исплаћују, а поводом неких нагађања у медијима. Он је нагласио да се највећи део новца издваја за дневнице припадницима Војске који обезбеђују административну линију према Косову и Метохији.

"Следећа година биће у знаку промоције професионализације војске и војничког позива, а када је реч о извозним уговорима, ова година је била рекордна, због чега ће у следећој све фабрике везане за војну индустрију имати много посла и мораће да прошире капацитете", оценио је министар Шутановац на данашњој конференцији за новинаре.

Одговарајући на новинарско питање о томе шта ће се догодити са зградама Министарства одбране и Војске Србије у центру Београда које су порушене током бомбардовања, министар одбране Драган Шутановац рекао је да те зграде спадају у војне непокретности које систем одбране жели да отуђи, али да током 2009. године није добијена одговарајућа финансијска понуда. Према министровим речима, једна од могућности јесте и да се поменути објекти уступе ономе ко би на Бањици заузврат изградио савремени објекат у коме би били смештени Министарство одбране и Генералштаб.

Када је реч о уговорима које је Србија склопила са Ираком о извозу наоружања и војне опреме, министар је нагласио да је Министарство одбране у 2009. години дало немерљив допринос промоцији српске одбрамбене индустрије. Такође је истакао да ће наша наменска, готово све њене фабрике, бити упослене и у наредној години, јер треба да реализују већ уговорене обавезе. Започела је и озбиљна производња авиона "ласта", што потврђује квалитет нашег научног кадра. Следећа година, због рестриктивног и буџета који није развојни не обећава значајнија улагања у опремање Војске Србије најсавременијим борбеним средствима.
Email