Вести
08.07.2010

ГЕНЕРАЛ ДИКОВИЋ НА ЗАЈЕДНИЧКОЈ ОБУЦИ ПРИПАДНИКА ВОЈСКИ СРБИЈЕ, РУМУНИЈЕ И САД


Командант Копнене војске ВС генерал-потпуковник Љубиша Диковић са генералом Картером Хемом, командантом Европске команде оружаних снага САД и генерал-мајором Дан Гика Радуом, командантом КоВ Војске Румуније, посeтио је данас војнике 31.пешадијског батаљона 3. бригаде који са колегама из војски САД и земље домаћина на полигону Бабадаг, недалеко од луке Констанца на Црном Мору, изводе заједничку обуку.

Генерал Диковић рекао је том приликом да су му колеге из САД и Румуније пренели изузетно позитивне утиске о нашим војницима што, како је рекао, радује и охрабрује. Он је истакао да је ово најбољи начин обуке за другу мисију наше војске додајући да се уз малу помоћ партнера слична обука веома ефикасно може организовати и у Србији.

Генерал Хам рекао је да су српски војици показали да су прави тим, са великом вештином и знањем пешадијске обуке истичући да је најимпресивније то што су војници из три земље брзо оставрили веома добру комуникацију. Он је рекао да ће са колегама Диковићем и Гиком разговарати о будућим корацима сарадње.

Генерал Гика рекао је да је вежба била одлична прилика да се настави активност која је почела прошле године где су старешине из Србије били посматрачи. Он је истакао да су војници показали способности да заједно изводе операције у будућности, те да су тактичке процедуре које примењују српски војници уз потпуности компaтибилне процедурама румунске војске.

Вежба „Saber Dawn 2010” прва је међународна вежба на којој су заједно учествовали припадници војски Србије, Сједињених Америчких Држава и Румуније. Била је то јединствена прилика да се припадници 31.пешадијског батаљона, чија је једна чета у такозваним „декларисаним снагама“ за учешће у међународним мировним операцијама, лично упознају и обучавају са колегама из партнерских оружаних снага.

Европска команда САД која је и организатор вежбе, као њен основни циљ поставила је „јачање односа између снага САД, Румуније и Србије“. Сарадњу и разумевање коју су војници показали на терену, већ после неколико дана, према заједничкој оцени све три стране, у потпуности је показала да је циљ испуњен.

Поред тога вежба је послужила за размену драгоцених искуства из пешадиске обуке која је свакодневно организована у сегментима: кретање одељења до контакта, одељење у нападу, извиђање и осматрање, напад на бункер и тактичка вежба са бојним гађањем. Војници су имали прилику да се упореде са колегама из иностранства од којих су многи већ учествовали у мултинационалним операцијама, али и да у правом светлу представе сопствене способности. Вешта камуфлажа и веома дисциплинован маневар одељења српске војске одмах је скренуо пажњу команданата и командира из САД и Румуније.

Америчка војска организовала је и једнодневну санитетску обуку укључујући и обуку у извлачењу рањеника хеликоптером „Bleck Howk“ и зоне операције. Војници су, такође, на једном од стрелишта на полигону „Бабадаг“ гађали из наоружања које користе војске партнери.

Бригадни генерал Мајкл Рајан, заменик команданта 5. корпуса америчке Копнене војске присуствовао је 7. јула тактичкој вежби са бојним гађањем. Он је похвалио тактичке процедуре које су примењивали српски војници нагласивши да је већ имао прилике да се увери у способности и квалитет припадника наше војске. Генерал Рајан том приликом, у знак војничког поштовања, поклонио је „коин“ - амблем 5. копруса десетару Владану Милосављевићу.

Вежба „Saber Dawn 2010”завршава се сутра, а наши војници и старешине у Србију се враћају у ноћи између 9. и 10. јула.

 

Email