Вести
09.05.2011

Додељене спомен-медаље учесницима у мултинационалним операцијама


Поводом Дана победе над фашизмом и Дана Европе министар одбране Драган Шутановац уручио је данас војне спомен-медаље учесницима у мултинационалним операцијама. Том приликом одликовано је 40 припадника Војске Србије и Министарства одбране, од којих 7 за дужности штабних официра и 33 за опште и логистичке дужности.

На свечаности у Великој ратној Сали присуствовали су заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, заменик начелника Генералштаба ВС генерал-мајор Милан Бјелица, предстaвници Министарства одбране, Војске Србије, дипломатског и војнодипломатског кора, међународних организација и невладиног сектора.

Честитајући припадницима Министарства одбране и Војске Србије на додељеним признањима, министар Шутановац је истакао да је наша земља током историје увек била привржена идејама и циљевима Друштва народа, а потом и Уједињених нација.

- Ангажовањем припадника Министарства одбране и Војске Србије ван својих граница у међународном окружењу, у складу са националним и државним интересима, доприносимо миру и безбедности како на територији Републике Србије, тако и у региону и шире у свету – нагласио је министар Шутановац додајући да на тај начин настављамо традицију учешћа у мултинационалним операцијама Уједињених нација дугу готово шест деценија.

Након ангажовања у мировној операцији на Синају 1956. године, подсетио је министар, Србија је учешће у мировним операцијама под мандатом Уједињених нација наставила 2002. године. На тај начин испуњавамо међународно прихваћене обавезе, које произилазе из чланства наше земље у Уједињеним нацијама.

- То је снажан аргумент наше спољне политике за остварење националних и државних интереса – поручио је министар Шутановац додајући да се у односима са другим државама, Република Србија третира као равноправан партнер. Он је нагласио да би се будућим ангажовањем наших мировњака у мултинационалним операцијама под мандатом Европске уније, у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике, наша земља интегрисала у ову важну област активности Европске уније.

- Ове године, према речима министра одбране, планирано је учешће наших припадника у мултинационалним операцијама у Конгу, Републици Кипру, Либерији, Обали Слоноваче, Либану и на Блиском истоку у мировним операцијама Уједињених нација и Европске уније.

- Посебно смо задовољни што се припадници Министарства одбране и Војске Србије одлучују да у све већем броју да учествују у мултинационалним операцијама, што је такође тренд и међу припадницима наше Полиције све више, који су тренутно ангажовани на Хаитију и у Либерији – подвукао је министар одбране.

- Посебно бих истакао ангажовање жена - припадника Министарства одбране и Војске Србије, које се по исказаним способностима не издвајаjу од својих колега – поручио је министар Шутановац изражавајући уверење да ће и међу будућим официркама које ће ускоро завршити школовање бити заинтересованих за учешће у поменутим мисијама.

- Скоро да не постоји министар одбране са којим сам разговарао а да није питао за могућност учешћа припадника наше војске у мултинационалним операцијама – истакао је министар посебно издвојивши ситуацију у Чаду, земљу у којој је изузетно тешко, а у којој су наши мировњаци били ангажовани да води бригу о здрављу припадника Норвешког контигента. Нема веће части од тога, рекао је министар додајући да ће наша војска и убудуће учествовати у таквим операцијама широм света нaстављајући у таквом светлу.

- Од некадашњег контрибутора безбедности других армија, Србија је данас препозната као земља која извози безбедност – поручио је министар одбране Драган Шутановац.

У наставку свечаности, начелник Центра за мировне операције Генералштаба Војске Србије пуковник Јелесије Радивојевић подсетио је на историју учешћа наше војске у мировним мисијама широм света, осврнувши се на задатке и рад поменутог Центра формираног 2003. године. Он је изразио уверење да ће обука мировњака у будуће имати више елемената, и да ће база Југ постати регионални центар за обуку припадника за припрему пред одлазак у мултинационалне операције.

Захваљујући на одликовањима, у име одликованих припадника Министарства одбране и Војске Србије, пуковник др прим. Славиша Ћирић, који је био ангажован у мисији у Чаду, рекао је да су сви били свесни тога да ангажовање у мисији није само војничка дужност, већ и привилегија. Он је нагласио да су добијене медаље су награда за искуство, а истовремено и подстицај за даљи рад.

Данашња церемонија свечаног уручивања војних спомен-медаља учесницима у мултинационалним операцијама друга је по реду додела таквих одликовања, уприличена поводом државног празника Дана победе над фашизмом. Први пут, министар Шутановац је одликовао припаднике Министарства одбране и Војске Србије 15. фебруара поводом Дана државности Републике Србије и Дана Војске Србије.

 

 

Email