Вести
03.07.2009

Завршено командно-штабно усавршавање официра 55. класе Школе националне одбране


 

Завршено командно-штабно усавршавање официра 55. класе Школе националне одбране
Поводом завршетка командно-штабног усавршавања 55. класе официра, данас је одржана свечаност у Школи националне одбране Војне академије.

Скупу су, поред 40 официра Војске Србије и Министарства одбране, двојице из Оружаних снага Босне и Херцеговине и једног официра из Народне Републике Кине, који су успешно окончали стручно усавршавање, присуствовали министар одбране Републике Србије Драган Шутановац, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Младен Ћирковић, начелник Војне академије генерал-мајор Видосав Ковачевић, представници дипломатског кора Кине у Србији, бројни професори, породице, старешине и колеге официра.

Тројици најуспешнијих полазника – мајорима Живици Огњанову (9,82), Мирославу Опојићу (9,45) и Божидару Чолићу (9,36) – официрске сабље са посветом, у име председника Републике Србије, уручио је министар Шутановац. Дипломе је командно-штабним официрима доделио начелник Војне академије генерал Ковачевић. Министар одбране уручио је и парадне бодеже припадницима иностраних оружаних снага који су се школовали у 55. класи - мајору НР Кине Су-Ђи-Јангу и мајорима из Оружаних снага БиХ Мирку Бошњаку и Владимиру Грујићу.

Министар одбране је истакао, том приликом, да су се најмлађи командно-штабни официри стицањем потребних знања и вештина током школовања, али и сагледавањем потреба и проблема система одбране Републике Србије припремили за обављање одговорних дужности у Министарству одбране и Војсци Србије.То подразумева њихову оспособљеност за наставак реформе система одбране, изградњу модерне, професионалне и ефикасне Војске, као и испуњење њених мисија и задатака.

- Акредитацијом Војне академије, у марту ове године, као високошколске установе и њеном интеграцијом у систем високог образовања Србије, добили сте могућност да стечена знања, по указаној потреби, примените и на друге сегменте нашег друштва -поручио је министар Шутановац.

Такође је истакао да су наставак реформе система одбране и конципирање модерне Војске предуслови демократизације и стабилности српског друштва, али и кључни елементи мира и стабилности у региону и Европи.

- Систем одбране је за Републику Србију веома значајан спољнополитички потенцијал којим се стварају партнери и савезници у свету, обезбеђује развој и напредак наше земље. Уверен сам да ћемо у наредном периоду и поред финансијске кризе остварити циљеве реформе и створити модерну Војску, која ће моћи да одговори безбедносним изазовима савременог доба, бити равноправан партнер у очувању мира у свету и допринети демократском развоју наше земље - закључио је министар Шутановац.

У име колега 55. класе командно-штабног усавршавања мајор Живица Огњанов рекао је да без образованих официра нема ни обучене Војске. Стицањем знања током школовања оспособили смо се да успешно извршавамо све мисије и задатке Војске, да бранимо Србију и њен интегритет.

Госте, на свечаности, у име иностарних полазника командно-штабног усавршавања, поздравио је Си-Ђи- Јанг из НР Кине, који је у Војсци Србије на усавршавању провео две године.

Према речима начелника командно-штабног усавршавања пуковника доц. Витомира Станковића, усавршавање официра 55. генерације у Школи националне одбране започело је 1. септембра прошле године, а школовање су завршили са одличном средњом оценом – 8,89, једном од најбољих у досадашњој историји Школе.

Старешине 55. генерације командно-штабног усавршавања положиле су десет испита из војностручних и општеобразовних области и одбранили завршни стручни рад, те стекли сертификат за рад на рачунару – ЕЦДЛ. Потребни ниво знања енглеског језика према Станагу 6001 потврдило је 13 полазника.

У оквиру студијских путовања током стручног усавршавања, официри 55. класе обишли су многе јединице и установе Војске, спомен-парк Шумарице у Крагујевцу, Ћеле-кулу у Нишу и цркву на Опленцу. Такође су посетили Републику Македонију, где су обишли бројне историјске споменике и споменике културе.

Уз професоре са Академије, командно-штабним официрима предавали су српски министар одбране, начелник Генералштаба Војске Србије, начелник Војне академије, начелник Генералштаба кинеских оружаних снага, чланови Владе Србије, представници Центра Џорџ Маршал, еминентни војни стручњаци из Велике Британије, амбасадор Немачке у Београду, норвешки државни секретар и бивши амбасадор наше земље у Немачкој.

Наредна генерација официра на командно-штабном усавршавању школоваће се по новим, акредитованим студијским програмима.
  

Email