Вести
25.05.2009

Министар Шутановац и генерал Милетић у Центру за обуку у Пожаревцу


Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић посетили су данас војнике мартовске генерације у Центру за обуку Копнене војске у Пожаревцу.

Са радом Центра за обуку министра Шутановца и генерала Милетића упознао је командант пуковник Винко Марковски. Потом су гости обишли објекте за смештај подофицира и војника, Центар за самостално учење енглеског језика и кабинете наоружања и опреме.

Министар Шутановац и генерал Милетић присуствовали су и евалуацији и сертификацији обуке и пратили гађања војника из малокалибарског оружја.

Током посете изведен је приказ оспособљености војника у поседању положаја митраљезом, минобацачима и артиљеријским средствима, у употреби огња 128 мм, као и садејству јединица у нападу.„Мото ове касарне да само обучен војник може да победи, у потпуности подржавамо. Убеђени смо да ако је војска добро оспособљена и има довољно новчаних средстава у буџету, врло је лако можемо организовати према највишим стандардима. Данас смо се уверили да је све оно што се односи на обуку у Центру на високом нивоу“, рекао је министар Шутановац после обиласка војника најмлађе генерације на обуци у Пожаревцу.

Одговарајући на новинарско питање о професионализацији Војске министар је рекао да се професионализација наставља и то јесте приоритет Министарства одбране, како у овој касарни тако и широм Србије. „Висок је степен интересовања за професионалну војну службу, али и за служење војног рока у јединицама Војске. Обарамо рекорде и по броју оних које након пријема отпуштамо из српске војске. За мартовску класу, на пример, тај број је испод пет одсто, што је вишеструко мање него претходних година“, рекао је Шутановац и додао да се чине максимални напори како би се планирани рокови када је реч о професионализацији испоштовали.

„Али, морам истаћи, нажалост, да меморандум Владе Републике Србије о 2,4 одсто бруто друштвеног производа који треба да се издвоји за систем одбране ове године није испоштован. Зато, уколико прекорачимо планирано време за професионализацију Војске, најмање ће за то бити криво Министарство одбране, односно Војска Србије“, истакао је министар одбране и поновио да велико интересовање за професионалну војну службу и служење војног рока у јединицама говори о поверењу које грађани Србије имају у Војску.

На питање да ли се може подићи и одржати стандард припадника Војске уколико су издвајања за војни буџет мања, министар Шутановац је најпре напоменуо да у систему одбране постоје одређени губици због наслеђених проблема из претходног времена. „У току 2009. године настојаћемо да решимо питање војних установа, које нам троше велика финансијска средства. Оно што на тај начин уштедимо моћи ћемо да усмеримо на побољшање стандарда припадника Војске. Нажалост, све то зависи од висине војног буџета. Погрешно је уколико неко мисли да Војска може сама себе да издржава. Ипак, наставићемо започету професионализацију и учинити све да ове године макар очувамо стандард припадника, који није лош онако како је некада био“, рекао је министар Шутановац.

Генерал Милетић је истакао да је Војска Србије и прошлу и 2009. годину прогласила за годину обуке, односно да је тежиште на оспособљавању припадника Војске за извршавање дефинисаних мисија и задатака. „Обука јесте област коју је Војска у протеклом времену највише развијала, посебно током трансформације. Начин на који се старешине и војници оспособљавају и увежбавају, што се данас видело, потврђује да смо на добром путу. Промене у области обучавања не односе се само на војничку обуку, већ подразумевају другачији приступ оспособљавању него до сада и када је реч о војницима, а понајвише старешинама Војске“, рекао је генерал Милетић уз напомену да циљ јесте да војници у центрима за основну и специјалистичку обуку буду добро припремљени за задатке које ће извршавати у јединицама Војске.

Обуци војника на редовном служењу војног рока у пожаревачкој касарни Центра за обуку КоВ и приказу њихове оспособљености присуствовали су и генерал-мајори Александар Живковић, командант Команде за обуку, Петар Ћорнаков, начелник Управе за обуку и доктрину и Љубомир Самарџић, начелник Управе за логистику Генералштаба Војске Србије.

Данас су се министар Шутановац и генерал Милетић сусрели и са представницима локалне власти – начелником Браничевског управног округа Гораном Петровићем, градоначелником Пожаревца Миодрагом Милосављевићем и председником Скупштине града Миомиром Илићем, са којима су разговарали о сарадњи Центра за обуку Копнене војске и локалних власти.

 

Email