Вести
24.03.2012

Вежба Мешовите артиљеријске бригаде „Удар 2012“


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Вежба Мешовите артиљеријске бригаде „Удар 2012“Припадници Мешовите артиљеријске бригаде извели су јуче на Интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ вежбу на терену с бојним гађањем „ Удар 2012“.

Вежби и бојним гађањима присуствовали су командант Мешовите артиљеријске бригаде пуковник Саша Недељковић, тим Инспектората одбране Министарства одбране предвођен потпуковником Сашом Алексићем, екипа Управе за обуку и доктрину Генералштаба на челу с потпуковником Душаном Ракочевићем и еваулацијски тим Команде Копнене војске под руководством потпуковника Бошка Ћућуза.

- Задовољан сам залагањем старешина и војника, ефикасном реализацијом вежбовних активности и посебно одличним резултатима на шест батеријских и дивизионом бојном гађању. Вежбе на терену су сасвим сигурно најсложенији и најтежи облик обучавања јединица ранга батаљон-дивизион, али то је и једини поуздан начин да утврдимо у којој су мери наши Вежба Мешовите артиљеријске бригаде „Удар 2012“команданти јединица, командири одељења, водова и батерија, нишанџије, рачуначи, везисти, топографи и припадници других специјалности спремни да изврше задатке ефикасне ватрене подршке борбених јединица. Оним што смо данас видели на терену можемо бити задовољни, али то не значи да ћемо стати, већ да ћемо и даље наставити са надоградњом обуке и изградњом оперативних способности, изјавио је на крају вежбе пуковник Саша Недељковић.

Вежба на терену с бојним гађањима „Удар 2012“ представља врхунац периода интензивне обуке у ком се 1. топовско-хаубички дивизион 152 мм налази од 15.фебруара ове године. Старешине и војници јединице којом командује потпуковник Слободан Васиљевић показали су да за њих нема тајни у планирању, припреми и извршењу артиљеријске ватрене подршке током обезбеђења борбених дејстава и да су у потпуности оспособљени за реализацију додељених мисија у свим временским, земљишним и борбеним условима.

Вежба Мешовите артиљеријске бригаде „Удар 2012“Припреме за вежбу и бојна гађања започеле су већ крајем фебруара у нишкој касарни „Мија Станимировић“, да би, непосредно пре доласка на вежбовну просторију, припадници дивизиона на Рујничкој коси и Шуматовцу реализовали вежбовне радње попут поседања елемената борбеног распореда вежбајуће јединице и артиљеријске подршке јединицама у одбрани.

На самом полигону „Пасуљанске ливаде“, артиљерци су прво успешно извели гађање са уметнутим цевима, што је представљало услов за излазак на бојно гађање.

Email