Вести | Цивилно-војна сарадња
11.03.2015

Одржавање понтонског моста у Драгинцу


Отклањајући последице поплава у Драгинцу, селу лозничке општине, почетком августа прошле године понтонирци Речне флотиле поставили су понтонски мост од тринаест чланака преко реке Јадар и успоставили прекинуту путну везу Драгинца и магистралног пута Лозница-Ваљево.

И ове седмице, на редовном одржавању моста и обезбеђењу исправне експлоатације, непрекидно и свакодневно ангажује се десет понтонираца из састава Првог понтонирског батаљона Речне флотиле из шабачке касарне „Церски јунаци“ који, поред тога, располаже комплетима понтонских мостова типа М71, реморкерима, пливајућим транспортерима и различитим врстама инжињеријских машина у оквиру путних јединица. Захваљујући њима око  650 мештана, али и готово осам хиљада њих из дванаест села која гравитирају Драгинцу, не осећају се одсеченим од света и готово да и не осећају недостатак поплавама оштећеног моста.

- Војни мост нам је вратио живот, просто нас је препородио и не може се ни замислити како би било без њега, каже Миленко Ђурић председник Савета месне заједнице истичући узајаман коректан однос и велико поштовање мештана према понтонирцима.

По подацима које ажурно воде потпоручник Стефан Ђорђевић командант и старији водник прве класе Бранко Трифуновић заменик команданта мостовног места преласка, дневно преко моста пређе између 1000 и 1200 возила. Услед пораста воде и наношења дрвене масе честа су отварања моста, као и скраћивања услед опадања нивоа воде, па је посла на претек.

Досадашње ангажовање понтонирских јединица Речне флотиле, захвалност и стечено поверење становништва, потврђују висок ниво индивидуалне и колективне оспособљености, професионализма и стручности у извршавању постављених задатака.

Email