Вести
19.04.2012

Предавање генерала Диковића у Школи националне одбране


Предавање генерала Диковића у Школи националне одбранеНачелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић одржао је данас предавање слушаоцима 55. класе Генералштабног усавршавања Школe националне одбране.

Предавању су присуствовали и командант Копнене војске генерал-мајор Милан Мојсиловић, командант Ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Ранко Живак и командант Команде за обуку бригадни генерал Душан Стојановић, са циљем да слушаоци не остану ускраћени ни за један одговор.

Говорећи на тему Достигнути ниво реформи и правци даљег развоја, начелник Генералштаба ВС посебно је посветио пажњу безбедносним изазовима и ризицима са којима се наша земља суочава подсећајући да су стабилност и очување мира кључни задаци војске. Он је такође додао да ће Војска Србије сарађивати са свим факторима стабилности и безбедности.

- Војска у будућности не сме бити затворена. Једно је сигурно, из Србије не можете добро проценити шта се то дешава у свету и  зато је неопходно да будете на извору информација, рекао је начелник Генералштаба напомињући важност учествовања у мултинационалним операцијама и школовања у иностранству ради стицања искуства и нових знања.

Предавање генерала Диковића у Школи националне одбранеГоворећи о томе каква војска треба да буде и шта то треба да је карактерише генерал Диковић је рекао: „Дисциплина и топлина. Јер могу заједно. Струка и обука. Опремање и спремање“, напомињући да су то кључне ствари.

На крају предавања, генерал Диковић подсетио је полазнике да је избор овогодишње генерације био строжији, али да је досадашњим резултатима задовољан.

Генералштабно усавршавање је организацијска целина у оквиру Школе националне одбране Војне академије и трећи је ниво усавршавања после завршених основних студија официра из Министарства одбране Републике Србије и Војске Србије, као и официра из страних земаља.

Циљ Генералштабног усавршавања, које траје 9 месеци, је оспособљавање официра за обављање највиших дужности у Министарству одбране и Генералштабу, за командовање оперативним саставима, и за обављање оперативних, штабних, наставних и других дужности у оквиру мисија и задатака Војске.

Email