Вести | Цивилно-војна сарадња
10.02.2012

Успешна акција спасавања на Чемернику


ФОТОГАЛЕРИЈА

Успешна акција спасавања на ЧемерникуУ току данашњег дана припадници тима службе трагања и спаcавања 63. батаљона Специјалне бригаде евакуисали су Бранислава Коцића из села Острозуб на Чемернику до села Рупље, а потом до Центра за ванредне ситуације у Лесковцу. Према речима мајора Дејана Стошића и Горана Стојановића акција спасавања трајала је четири сата на температури од минус 30 степени и са снегом вишим од једног метра. Најкритичније је било у тренутку када су моторне санке упале у залеђени поток када је пробијен лед, али су се припадници 63. падобранског батаљона брзо извукли и наставили даљу акцију.

Према речима мајора Дејана Стошића реч је о једној од најтежих акција које су до сада припадници те службе имали на пословима трагања и спасавања.

- Није био само проблем доћи до села, већ доћи до куће којој се од снега није видео ни кров. Морали смо да се одвојимо и претражујемо простор, а контакт смо одржавали радио везом, рекао је мајор Стошић додајући да је Бранислава, који је био у тешком стању, пронашао старији водник Горан Цветковић.

- Мештанин села Острозуб Бранислав Коцић  рекао је да се јако изненадио када је после 40 дана чуо људске гласове. Он је захвалио Војсци што су га спасили јер је, по његовим речима, изгубио наду да ће преживети и да ће га неко пронаћи. После успешне акције спасавања, мештани села Рупља су се окупили и захвалили припадницима 63. падобранског батаљона што су спасили њиховог комшију за кога месец и више дана нису знали да ли је жив.

Успешна акција спасавања на ЧемерникуУ току председниковог обиласка општине Црна Трава, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић понудио је да служба трагања и спасавања Војске Србије помогне општини Црна Трава да успостави контакт са својим житељем Братиславом Коцићем из села Острозуб на Чемернику, с којим нико није имао контакт већ 40 дана, и пружи му потребну помоћ.

Тринаесточлани тим Службе трагања и спасавања 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде акцију је почео из Предејана, одакле су превезли до села Рупље. Одатле су два тима моторним санкама и један посебан тим пешке кренула ка селу Острозуб. Због висине и особина снежног покривача и конфигурације терена моторним санкама могло је да се приђе на два километра од овог села.

Припадници Војске Србије успели су да у среду стигну до Бранислава и донесе му потребне лекове и храну. У селу Острозуб су синоћ преноћили, а данас је почела евакуација помоћу носила и моторних санки.

Email