Вести | Цивилно-војна сарадња
19.09.2014

Војска помаже и данас


Припадници Војске Србије и данас су активно укључени у акцију помоћи грађанима у општинама Мајданпек, Кладово и Неготин које су погођене недавним бујицама и поплавама.

Формирана је инжењеријска радна група која са 300 војника и десетак машина и возила учествује у рашчишћавању путева, уклањању муља и шута, рекао је портпарол Министарства одбране мајор Јован Кривокапић.

Војска, која је стационирана у кампу Караташ, рашчишћава терен у Текији и прогнозира да ће кључни радови бити завршени за десет дана. Потпуковник Живко Јовановић истиче да Војска има довољно технике за уклањање последица поплава – чишћење улица и појединих дворишта.

У Караташу се, поред војника, налазе и евакуисани који су претходно били смештени у хотелу. У почетку је стигло 70 особа, али се део њих вратио кућама или отишао код родбине. Сада их је у кампу четрдесет двоје. Поред 150 војника, тамо је и тридесетак радника РТБ Бор који, такође, помажу у Текији.

Највеће ангажовање Војске Србије је у насељу Бољетин где је до сада помоћ пружена десетинама породица, а за данас је планирано упућивање 150 војника у општину Кладово који ће са инжињеријским машинама рашчишћавати домаћинства и путне комуникације. Планиран је и наставак реконструкције пута у „Казанском потоку“ који је био уништен у мајским поплавама.

У акцију помоћи становништву ангажовани су припадници Копнене војске, Команде за обуку и Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, који поред рашчишћавања терена достављају угроженима пијаћу воду.

Војска Србије, као и увек до сада, пружиће неопходну помоћ свом становништву и у овом моменту разматрамо ангажовање додатног људтсва и механизације у зависности од ситуације на терену.

Приликом недавне посете угроженим подручјима министар Гашић је изјавио да ће Војска Србије упутити 500 војника и расположиву механизацију у општине Кладово, Мајданпек и Неготин, као и да ће два моста у угроженим подручјима бити санирана.

Email