Вести
28.07.2009

Обележен јубилеј 170 година војног санитета


Свечаност поводом 170. годишњице војног санитета одржана је данас у Дому Гарде на Топчидеру. Тим поводом промовисана је монографија «Српски војни санитет». Свечаности су присуствовали министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милоје Милетић са члановима колегијума, челни људи војне санитетске службе, представници војно-дипломатског кора и бројни гости.

Министар Шутановац том приликом је истакао да је војни санитет од момента свог настанка био мотор развоја савремене српске медицине, а да је он данас један од неоспорних лидера војног здравства у региону. Према његовим речима, Министарство је препознало потребу за реформом војног здравства у контексту свеобухватне реформе система одбране, па је у том циљу, током протекле године уложено око 10 милиона евра у модернизацију војних здравствених установа, пре свега Војномедицинске академије. Шутановац је рекао да је од прошле године ВМА отворена и за пружање услуга цивилима, те да се такав вид отварања војног санитета према грађанству планира и у већим војномедицинским центрима попут Новог Сада и Ниша.

Министар одбране је подвукао да је једна од најважнијих активности војне санитетске службе управо учешће у мировним операцијама у Конгу и Чаду, назававши их историјским искорацима. Он је подсетио да је први пут Скупштина Србије донела одлуку да се један наш санитетски тим ангажује у мисији Уједињених нација.

Шутановац је подсетио на чињеницу да је Универзијада у Брограду проглашена за најбољу када је у питању медицинско збрињавање, а да су за то управо заслужни лекари ВМА. Он је у свом обраћању указао на неке од стратешких задатака војног санитета, где је издвојио стално унапређивање квалитета здравствене неге како војних, тако и цивилних осигураника.

Државни секретар Министарства одбране др Зоран Весић говорио је о монографији «Српски војни санитет» коју је Војноиздавачки завод објавио поводом јубилеја. Он је подсетио да је војни санитет био први организовани систем пружања здравствене заштите у Србији у 19. веку. Весић је подсетио на неке историјске чињенице које сведоче да је санитетска служба у Српској војсци предњачила у односу на сличне службе у европским војскама. Према његовим речима монографија је покушај да се на сажет и популаран начин представи историја војног санитета, али и да се каже шта та служба представља данас.

Начелник Санитетске службе Војске Србије бригадни генерал др Вељко Тодоровић изнео је кључне податке из богате историје санитетске службе у војсци, али и смернице њеног даљег развоја.

Генерал Тодоровић је нагласио да је први пут у историји на Високу школу медицине ВМА уписана генерација студената што представља значајан корак у стварању специфичног медицинског кадра какав је потребан војсци.

Темељи данашње санитетске службе у војсци постављени су 30. јула 1839. године, док је 1844. године основана прва војна болница која се сматра претечом данашње Војномедицинске академије. Данас је то знаћајан ресурс система одбране који је међународно признат и адекватно рангиран.

Одговарајући на питања новинара министар Шутановац је рекао да је систем одбране лоцирао проблеме у војном санитету и да је на време почео да улаже како би се стање у војном здравству довело на одговарајући ниво, при чему је веома важан био уговор са Републичким заводом за здравствену заштиту. Он је поменуо образовање официра медицинске струке на ВМА као и опремање савременом техником као један од показатеља напретка. Шутановац је истакао да ће наредне године у ово време ВМА бити сигурно најопремљенија здравствена установа у региону.

Министар је подсетио да би све војске на свету које шаљу своје припаднике у мировне мисије, радо виделе припаднике нашег санитета у својим редовима.

На питање о средствима које је систем одбране уложио у организацију Универзијаде, министар је нагласио да је било планирано да организатор на рачун Министарства уплати више новца, али да Војска у тако значајним пројектима треба да сноси одређен терет и трошак. Он је рекао и да ће велики део средстава и опреме остати у власништву система одбране.  

Email