Вести | Цивилно-војна сарадња
20.11.2014

Ваздухопловци поново у Обреновцу


Ниски облаци који су јуче опколили Обреновац нису спречили посаду хеликоптера Војске Србије у саставу мајор Владимир Грбић, капетан Ненад Јањичић, заставник Небојша Драјић и заставник Иван Миладиновић да, као и небројено пута за време катастрофалних мајских поплава, користећи знање и искуство у летењу пронађу „рупу на небу“ и приземље „осмицу“ испред обреновачке основне осколе „Јефимија“ на – одушевљење малишана али и оних старијих, овога пута из потпуно других разлога него током мајских поплава. Пре пола године, управо у тој школи као једном од „сувих џепова“ био је смештен импровизовани прихватни центар за оне чије је животе угрозила водена стихија и полазна тачка за евакуацију из Обреновца, управо уз свесрдну помоћ припадника ваздухопловства Војске Србије, који су сада дошли да се друже са ученицима и наставницима и представе им свој позив.

 

Још док је „осмица“ надлетала школу, ваздухопловце је дочекала још једна поплава, али овога пута не водена стихија него поплава емоција, оних најискренијих, какве само деца могу да упуте... Малишани који машу са широм отворених прозора школе, они мало старији растрчани по спортским теренима, наставници, радници школе, пролазници, сви до једног уперених погледа и раширених дланова ка небу. По доласку, ваздухопловци Војске Србије у сали Основне школе „Јефимија“ представили су своју професију, „шта раде и како раде“, а школарци су показали завидно интересовање, па чак и познавање ваздухопловне тематике... Мајор Александар Андрић из Музеја Југовсловенског ратног ваздухопловства који је говорио о историји војног ваздухопловства на просторима Србије није ни покушао да сакрије задовољство када су као одговор на питање: „Да ли је неко био у Музеју?“, скоро сви подигли руке! О пилотској професији говорили су и мајор Владимир Грбовић, заменик команданта 890. хеликоптерске ескадриле са Батајнице и мајор Ненад Стевић, пилот надзвучног МиГ-21 из 204. Ваздухопловне бригаде.

 

Студенти и студенткиње окупљени у хуматирну организацију „Осмех на дар“, њихови пријатељи и припадници  204. ваздухопловне бригаде Војске Србије сакупили су и школи поклонили – симболично – 204 књиге за школску библиотеку.

Као својеврсна добродошлица ваздухопловцима Војске Србије приређена је изложба ликовних радова ученика на којој су као мотиви – очекивано – домирнирали хеликоптери, јавно је прочитан и најбољи литерарни рад чији је аутор добио од ваздухопловаца макету авиона „супер галеб“.

Email