Вести
24.10.2012

Отворена изложба поводом стогодишњице Кумановске битке


Отворена изложба поводом стогодишњице Кумановске битке Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић данас је, у присуству државних секретара Министарства одбране Александра Николића и Зорана Ђорђевића, начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Љубише Диковића, представника Министарства одбране, Војске Србије, амбасада, страних војних изасланика, у Галерији Војног музеја на Калемегдану отворио репрезентативну изложбу „100 година од Кумановске битке - Србија у Балканским ратовима 1912-1913. године“.

Аутори поставке, која обухвата 102 фотографије и 52 предмета из времена битке која представља прву велику и најважнију победу српске војске у историјској мисији ослобођења Србије од турске владавине, су поручник – кустос Дејан Миливојевић и кустоси Вук Обрадовић и Наташа Томић.

Отварајући изложбу, премијер Дачић истакао је да Кумановском битком није само започео Први балкански рат, него је и завршена етапа српске револуције, дуге 114 година.

Отворена изложба поводом стогодишњице Кумановске битке „Том битком започело је крунисање грандиозних ослободилачких напора српског народа у које је уложено све што је тај народ имао. Том битком је, на самом почетку, практично одлучен исход целог рата и можда данас није јасно, али тада су сви знали, од престолонаследника до последњег редова у Српској војсци, да је Кумановска битка у најнепосреднијој вези са Косовским бојем из 1389. године“ рекао је председник Владе и додао да је та „архетипска битка над биткама“ симболично завршена осамдесетак километара југоисточно од Косова поља и 523 године касније.

Дачић је истакао да је кумановском победом исписана једна од најславнијих и најпотреснијих страница у српској историји, те да је то пример бриљантно изведене војне операције.

„Мора се рећи да је победу извојевао српски војник, припремљен ваљано и мотивисан у борби за слободу. На бојишту је остало 726 српских војника и официра и неколико хиљада рањених“ истакао је председник Владе Републике Србије и подвукао да је ова изложба управо посвећена њима, јунацима с Куманова и свим јунацима балканских ратова, као и свим херојима у борбама за ослобођење, које никада нећемо заборавити.

Отворена изложба поводом стогодишњице Кумановске битке Премијер је додао и да су ови ратови пример како су балканске државе имале заједнички циљ и да су заједно учествовале у њима и подсетио да су Балкански ратови имали највећу подршку народа у историји српске државе.

„Владао је консензус међу народом да је коначно дошло време да се заврши турска окупација, а Београд је у то време био окићен паролама - за Косово, Куманово“, завршио је Ивица Дачић.

Покровитељ изложбе „100 година од Кумановске битке - Србија у Балканским ратовима 1912-1913. године“ је Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, у сарадњи са Војним музејом у Београду и Фондацијом Народне библиотеке Србије.

Email