Вести
30.09.2010

Обележен Дан артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејствa


Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић присуствовали су данас свечаности поводом обележавања Дана артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства у касарни „Мија Станимировић“ у Нишу.

Свечаности су присуствовали - државни секретари у Министарству одбране др Зоран Јефтић и Игор Јовичић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Љубиша Диковић, командант ВиПВО ВС бригадни генерал Ранко Живак, представници државних институција и установа града Ниша и чланови породица погинулих припадника АРЈ ПВО и други гости.

У свом обраћању, министар одбране је изразио задовољство што је са ракеташима ВС и што је у прилици да им честита Дан рода. Том приликом, посебне честитке упутио је припадницима легендарне 250. ракетне бригада ПВO, као и свим старешинама и војницима ВС који су на на вежби , на полигону „Шабла“ у Бугарској показали високу обученост и велике резултате.

Министар одбране је свим припадницима АРЈ ПВД који су изгубили животе извршавајући задатке, одао дужну пошту и њиховим породицама исказао посебно поштовање.

Реформа система одбране, рекао је министар Шутановац, дала је изузетне резултате. Завршили смо нормативно правну регулативу, организацијско-мобилизацијске промене МО и ВС које смо структуирали према најбољим светским стандардима и у складу са мисијама и задацима дефинисаним законима.

- Извршили смо реформу војног школства и здравства и по први пут формирали Војномедицински факултет. Створили услове за коначно формирање Универзитета одбране на коме ће се школовати не само војна лица већ и цивили. Покренули смо, такође, развојне програме у производњи и ремонту наоружања и војне опреме, унапредили међународну војну сарадњу и оно што је најбитније унапредили оперативне способности војске и вратили углед војном позиву, рекао је министар.

Завршетак професионализације војске није завршетак реформе у систему одбране већи крај једне велике друштвене реформе, истакао је министар Шутановац, изражавајући посебно задовољство што се на конкурс за пријем 4000 кандидата јавило 15.000 младих људи који желе да раде у ВС.

- Недостатак финансијских средстава и економска криза успорила је реализацију планова опремања наоружањем и војном опремом, али очекујемо да у наредном периоду обезбедимо потребна средства, рекао је министар и додао да је већ набављена одређена количина наоружања и војне опреме. - - До краја ове године, након 17 година, уводимо први контигент нове униформе са дигиталним шарама које имају најмодерније војске света, најавио је министар Шутановац.

- Ремонтом делова авиона и хеликоптера одржали смо стабилност ваздухопловства за извршавање задатака, међутим искуства из ратова који су вођени протеклих година и нови облици претњи у виду терористичких аката из ваздушног простора, наметнули су потребу да посебан значај дамо развоју снага и средстава за противваздушна дејства. У Генералштабу је израђен концепт развоја система ПВО, којим је дефинисан развој овог рода, ловачке авијације и службе ВОЈ. Овим концептом предвиђена је модернизација и опремање са савременим борбеним и ПВО системима и авионима..За реализацију овог концепта потребна су велика средства, али верујем да ћемо их добити, како би задатке успешно реализовали. рекао је министар Шутановац. Он је подвукао да војска није само потрошач буџета, већ да кроз своје активности помаже да да десетине хиљада радника у Србији има посао и зараду.

На крају говора, министар одбране је рекао да резултати остварени у систему одбране снажно доприносе остваривању циљева наше спољне политике.

Министар Шутановац, са сарадницима, присуствовао је приказу обучености припадника јединице и разговарао са учесницима вежбе ракетних јединица која је одржана у Бугарској.

Email