Вести
28.11.2008

OБЕЛЕЖЕН ДАН 98. АВИЈАЦИЈСКЕ БАЗЕ


На аеродрому Лађевци код Краљева, данас је свечано обележена 59. годишњица 98. авијацијске базе.

Честитајући припадницима 98. авијацијске базе Дан јединице, командант Ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал мајор Драган Катанић пожелео је да и наредне године буду успешни као ове.

Деведесетосма авијацијска база основана је на данашњи дан 1949. године, као 198. ваздухопловни ловачки пук, у саставу 39. ваздухопловне дивизије на аеродрому у Скопљу. Команда са делом јединица 98. авијацијске бригаде, пребазирала се 10. фебруара 1992. године са скопског аеродома Петровац на аеродом Лађевци. Од јединица које су базирале на аеродромима Ниш, Поникве код Ужица и Лађевци, формирана је 98. авијацијска база, 13. јуна прошле године.

Командант базе, пуковник Дејан Јоксимовић нагласио је да су бројне генерације пилота, техничара и стручњака различитих специјалности, уложиле године свог рада и труда, како би онима који долазе успешно пренели знање и вештине стицане током готово шест деценија. - Истовремено се са тугом и поносом сећамо оних који више нису са нама и који су своје животе дали за слободу отаџбине - рекао је пуковник Јоксимовић.

На аеродому су била постављена и средстава ратне технике - авиони „Орао“ и „Супергалеб“, као и хеликоптер „Газела“ и систем противваздухопловне одбране „Бофорс“.
Свечаности су присуствовали представници Министарства одбране и Војске Србије, као и представници градова Краљева, Чачка и Врњачке Бање, Министарства унутрашњих послова, жандармерије, борачких организација, Српске православне цркве и бројни грађани.
Email