Вести
22.06.2011

Евалуација учешћа војних посматрача у мисији у Либерији


Данас је у Центру за мировне операције Генералштаба извршена евалуација учешћа припадника Војске Србије у мисији УН у Либерији.

Мајори Душан Дробац, Горан Веселић и Игор Јанковић и капетан Игор Саиловић допутовали су у Србију 13. јуна, док је три дана раније у Либерију стигла нова четворочлана екипа Војске Србије која ће такође бити у улози војних посматрача.

- У суштини смо задовољни учињеним, остварили смо своје циљеве, стекли нова искуства, поготово у раду са припадницима осталих контигената који су такође учествовали у мисији – из Пакистана, Бангладеша, Сједињених Америчких Држава, Нигерије, Гане, Етиопије, Египта, као и из Европе – Румуније, Бугарске, Данске, Норвешке... – рекао је мајор Јанковић.

Нову екипу чине мајори Мирко Јовановић, Игор Филиповић и Бојан Спасић и капетан Дејан Милошевић. Они су у Либерији скоро два дана били са својим претходницима, што им је умногоме помогло у привикавању на тамошње услове живота.

- Прво постављење нам је било у такозваној „Црвеној зони“ која је удаљенија од Монровије, главног града Либерије. Овде су били изузетно тешки и оскудни услови за живот – без текуће воде и електричне енергије, са лошом исхраном. Потом смо пребачени у непосредну близину престонице и ту смо имали знатно боље услове – објашњава мајор Јанковић.

Војска Србије од 2003. године учествује у мисији Уједињених нација у Либерији, а замена војних посматрача се врши након истека мандата од годину дана. Главни задаци посматрача састоје се од патролирања и интервјуисања локалног становништва, као и имплементације мировног процеса и мандата мировне мисије.

 

Email