Вести | Спорт у Војсци
14.07.2011

Српски војни спортисти одлазе на Светске војне игре


Припадници Министарства одбране и Војске Србије, који ће представљати Републику Србију на 5. светским војним играма у Рио Де Женеиру, од 15. до 25. јула, полазе за Бразил вечерас са аеродрома Никола Тесла у Београду.

На „Играма мира“, како гласи мото овог спортског догађаја, учествоваће око 7. 000 припадника оружаних снага из око 110 земаља света, чланица Међународног савета за војне спортове (CISM). Војни спортисти Републике Србије такмичиће се на играма у стрељаштву (ваздушни пиштољ), оријентирингу, падобранству (скок на циљ и формација), џудоу (73, 81 и 90 килограма), маратону и атлетици (скок у даљ и 5. 000 метара).

Шеф мисије српских војних спортиста у Бразилу биће државни секретар у Министарству одбране др Зоран Јефтић, а осим њега тим ће чинити седамнаест спортиста, заменик шефа мисије пуковник Зоран Шћекић, официр за везу CISM потпуковник Драган Тодоров и лекар капетан Дениел Пешић.

Џудо екипу Србије чине војни службеник Бранко Рашовић, кадет Стеван Стојановић и војник резерве Урош Ненковић. У стрељаштву ће се такмичити пуковник Митја Гргић, капетан Саша Петровић и кадет Тања Тачић. Разводник Ксенија Бубњевић, кадет Невена Јовановић и старији водник Горан Чегар такмичиће се на маратону, а старији водник Мирослав Бојовић у дисциплини скок у даљ. У оријентирингу ће се такмичити капетан Блажо Максимовић и старији водник Игор Вуковић, док ће потпуковник Слободан Јовановић, капетан Горан Стојановић, разводник Дејан Цветковић и заставници Мирољуб Јанићијевић и Синиша Мићић бити представници српског војног спортског тима у падобранству.

Организатор „Игара мира“, делегација Бразила при CISM, односно оружане снаге Бразила, најавио је да ће, на основу квалитета спроведених припремних активности и уложених ресурса 5. светске војне игре у Рио Де Женеиру надмашити све претходне. Спортисти оба пола такмичиће се индивидуално и тимски у 20 спортова, односно 26 спортских дисциплина. Највеће је интересовање за типичне војничке и борилачке спортове (пентатлон – војни, аеронаутички и морнарички; падобранство, стрељаштво, оријентиринг, џудо) али и за спортове који граде тимски дух и сарадњу (фудбал, кошарка, одбојка, одбојка на песку, једрење).

Email