Вести
12.04.2011

Обележена годишњица пробоја Сремског фронта


Уз војне и државне почасти, данас је у Адашевцима код Шида обележена 66. годишњица пробоја Сремског фронта, који је означио крај Другог светског рата на територији Србије.

На спомен-комплекс „Сремски фронт“ венце су, у име Владе Србије и Министарства одбране и Војске Србије, положили заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић, као и представници Аутономне покрајине Војводина, СУБНОР-а и делегације амбасада земаља савезница у Другом светском рату.

Сремски фронт је једно од најтежих и најтрагичнијих српских, али и бојишта Другог светског рата, на коме је у рововској борби од октобра 1944. до 12. априла 1945. године учествовало око 250.000 војника на обе стране. Током борби, погинуло је 13.000 бораца НОВЈ, али тачан број именом и презименом никада није утврђен.

После пробоја Сремског фронта, у садејству са савезничком офанзивом, југословенске снаге су за непуних месец дана ослободиле целу територију земље, Истру и Словеначко приморје, док је неколико јединица доспело до Трста и Караванки.


 

Email