Вести
16.11.2012

Предавање о здравој исхрани и болестима зависности


У Дому Гарде на Топчидеру данас су за припаднике Гарде и Команде за обуку одржана предавања о здравој исхрани и превенцији болести зависности.

Предавање о здравој исхрани и болестима зависностиО значају уједначене и правилне исхране и редовнe физичкe активности, као и о енергетским потребама организма, окупљенима су говорили дијетолог др Тамара Мраовић са Војномедицинске академије и др Саша Плећевић, творац програма „Доктор Филгуд“.

Говорећи о болести и факторима ризика артеријске хипертензије (ХТА), односно повишеног крвног притиска, кардиолог др Нада Мацура, портпарол Хитне помоћи, истакла је да реч о најмасовнијој незаразној болести данашњице. Она је објаснила да наслеђе има велику улогу у настанку те болести, али и да је то болест савременог човека и важан фактор ризика за настанак многих кардиоваскуларних болести и промена на крвним судовима мозга.

Да је подела на лаке и тешке дроге застарела, данас је још једном указала и неуропсихијатар др Весна Бућан са Војномедицинске академије, током дела предавања посвећеном превенцији болести зависности. Она је нагласила да према подацима Светске здравствене организације, 185 милиона људи на планети користи канабис, а да 2,5 одсто глобалне популације конзумира ту дрогу бар једном годишње. Према њеним речима све врсте болести зависности су социомедицински проблеми и веома је важно радити на њиховој превенцији.
Email