Вести
03.10.2012

Сусрет начелника генералштабова Србије и Чешке


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

генерали Диковић и ПавелНачелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић састао се данас са начелником Генералштаба оружаних снага Чешке Републике генерал-потпуковником Петром Павелом који предводи чешку делегацију у званичној посети нашој земљи.

Говорећи о значају данашњег сусрета, генерал Диковић је истакао да је данас сарадња двеју земаља у области одбране разноврсна, посебно у области АБХО, војног образовања и логистике.

- Од 2002. године више од 200 српских официра и подофицира је завршило различите курсеве у Чешкој Републици. Све то је основа да нашу војну билатералну сарадњу унапређујемо, али и будућност тражи удруживање где год постоје заједнички интереси – нагласио је генерал Диковић истичући да је идеја да се снаге удружују и да ће се сигурно наћи заједнички интереси на којима ће се сарадња базирати.

генерали Диковић и ПавелПрема речима генерала Павела, на темељима дуге традицијe у области војне сарадње, проналазе се нове области и начини за њено унапређење.
 
- То су области мировних операција, као и ангажовања у борбеним групама Европске уније, где можемо да поделимо наша искуства – истакао је генерал Павел.

Генерал Диковић је, такође, подсетио да је сарадња са Чешком традиционално на високом нивоу додајући да је први управник Војне академије основане 1850. године био Чех Франтишек Александар Зах, који је касније био и први начелник Главног ђенералштаба српске војске.

У наставку посете, чешка делегација посетиће Центар за мировне операције, као и Специјалну бригаду.

Email