Вести
24.03.2011

Дан сећања на страдале у НАТО бомбардовању


Поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО бомбардовању, министар одбране Драган Шутановац, у пратњи генерал-потпуковника Младена Ћирковића и бригадног генерала Милосава Симовића, положио је венац на Спомен обележје погинулим припадницима Војске, Министарства унутрашњих послова и грађанима у Врању.

Венце су положили и начелник Пчињског округа Будимир Михаиловић, градоначелник Врања Мирољуб Стојчић, припадници МУП-а, Безбедносно информативне агенције и породицe погинулих припадника Војске.

Министар Шутановац је, пре полагања венца, у касарни "1.300 каплара" у Врању, разговарао с породицама настрадалих припадника Војске из Пчињског округа.

- Породице пострадалих током НАТО бомбардовања пролазе кроз тешко време као и већина грађана југа Србије. Очигледан проблем је незапосленост становништа овог дела Србије и ми ћемо у сарадњи са локалним самоуправама све учинити да помогнемо где је то могуће, рекао је министар Шутановац.

Током посете Врању министар Шутановац је посетио холдинг компанију „Јумко" и разговарао са пословодством те компаније.

У погонима за производњу униформи министар је разговарао и са радницима и упознао се са условима и током производње.

Обраћајући се новинарима након посете "Јумку", министар Шутановац је о сарадњи са том компанијом рекао да је Војска Србије добила један контингент униформи, а да ће до краја месеца добити још 8.000 комплета.

- За нашу добру сарадњу важно је да 30 одсто свега што "Јумко" производи иде за потребе Војске и верујем да ћемо и убудуће бити добри партнери, нагласио је министар Шутановац.

- Желели смо да на Дан сећања дођемо у Врање, где је велики број људи страдао током Нато бомбардовања, и да одамо пошту свима који су страдали и истовремено покажемо да Војска Србије брине о ревномерном регионалном развоју Србије, рекао је Шутановац. Он је подсетио да је у току упис на Војну академију и Војну гимназију и изразио задовољство због великог интересовања младих са југа Србије за упис у војне школе, као и то што је професионализација у Четвртој бригади ВС завршена са изузетним успехом.

- Ми ћемо и и убудуће имати посебан однос према југу Србије, брзо ћемо монтирати понтонски мост у Владичином Хану и омогућити локалним самоуправама да добију одређену подршку, коју, иначе, Војска даје тамо где су грађани угрожени, нагласио је министар.

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

Говорећи о разговорима са председником Руске Федерације Владимиром Путином, министар Шутановац је подвукао да НАТО није био тема разговора и да се, пре свега, разговарало о економским односима две државе и новим инвенстиционим пројектима.

Министар је најавио да ће се о војној сарадњи разговарати током ове године и да ће се састати са министром одбране Руске Федерације, као и да очекује да се војна сарадња у наредном периоду подигне на већи ниво.

Одговарајући на новинарско питање колико војна индустрија губи збога рата у Либији, министар је рекао да је то тешко предвидети.

"Војска Србије је имала дугорочно добру сарадњу са Либијом. Због познате ситуације обустављени су планови за изградњу војне болнице у тој земљи, али чим ситуација буде допустила, ми смо спремни да тај пројекат наставимо", изјавио је Шутановац.

На питање новинара зашто Србија није потписник међународне Конвенције о забрани употребе касетних бомби, иако је сама једна од највећих жртава њихове употребе током бомбардовања 1999. године, Шутановац је одговорио да је разлог "безбедност наше земље".

- Србија јесте једна од највећих жртава у свету због употребе касетних бомби, али наше стање је такво да не можемо да се одрекнемо касетне муниције и то није ствар политике већ ствар струке. Не можемо зарад конвенције, коју није потписао велики број земаља у свету, да угрозимо безбедност наше земље", рекао је министар Шутановац.

Email