Вести
13.12.2010

Министар Шутановац – национални реформатор године


Национална алијанса за локални економски развој „NALED“ доделила је данас у холу РТС-а награду за „ националног реформатора године“ министру одбране Драгану Шутановцу. Како се наводи у саопштењу организације, признање је додељено на основу мишљења јавног мнења и чланства, односно Управног одбора „NALED“, личностима које су током 2010. године у свом домену учинили да се Србија „помери напред“.

Осим министра одбране, овогодишњи лауреати су и: Драган Ђилас,градоначелник Београда, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података Родољуб Шабић, Зоран Радоман, директор Регионалног центра Пореске управе у Новом Саду и Велимир Радосављевић, директор Аеродрома „Никола Тесла“.

„NALED“ у саопштењу наводи да је „једна од највећих и најбржих реформи у 2010. години професионализација Војске Србије“. У образложењу се још каже да је унапређено војно школство и здравство, промовисана одбрамбена индустрија, закључени међународни уговори вредни 1,2 милијарде долара, чиме је отворена могућност за нова улагања, а Србија у области одбрамбене индустрије постала највећи извозник у jугоисточној Европи. Све то је, према ставу те организације, допринело јачању угледа и економске моћи наше земље.

Министар Шутановац је, после уручивања награде рекао да, иако на награди пише његово име, за успех реформи су заслужни и његови сарадници, пре свих, начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милоје Милетић, без чије помоћи, како је истакао, реформе не би могле да се спроведу.

- Када вам грађани Србије дају поверење, нису вам га дали да би сте владали, него да би мењали, реформисали, убрзавали ствари и стандардизовали. Ми смо то управо у систему одбране урадили. Иако знамо да су реформе или непопуларне или неуспешне, ми смо успели да, уз поштовање најбољег светског стандарда, упослимо људе и изведемо реформе које су допринеле популарности ВС и које су, дефинитивно успешне – рекао је министар Шутановац.

Одговарајући на питања новинара – да ли је задовољан реформама у Србији и шта сматра њиховом општом сврхом и циљем, министар је рекао да је основни задатак стандардизација нашег друштва и увођење европског система вредности у коме ће сви у државној служби радити на томе да се боље живи. Он је истакао да реформе у војсци немају свој крај и да се, на основу искустава својих колега из иностранства, готово свака војска налази у некој фази реформе.

Шутановац је истакао да је стартна позиција нашег система одбране била веома лоша, али да смо у веома кратком периоду достигли стандард коме теже и неке земље које су са реформама почеле далеко пре система одбране Србије. Наша земља је, сматра Шутановац, током деведесетих изгубила корак са савременим светом, и данас нам је потребно много енергије да бисмо сустигли земље које су тек ушле или треба да уђу у Европску унију.

Министар је на питање – да ли постоји сегмент реформи у друштву којима није задовољан, рекао да нема намеру да коментарише учинак других, али да, чак и у систему одбране има могућности за бржи учинак. Он је, ипак, изразио задовољство што реформе Министарства одбране и Војске Србије иду врло брзо и према најбољим светским стандардима.

 

Email