Вести
15.07.2011

Српски мировњаци вратили се из Либана


Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица примио је данас припаднике Војске Србије који су се вратили из у мировне мисије Уједињених нација UNIFIL у Либану.  

Потпуковници Зоран Николић,  Ненад Сретеновић и  Јадранко Јукић и мајори Ђорђе Турукало и Никола Оташевић, који су претходних шест месеци били ангажовани као штабни официри у оквиру шпанског контигента у Либану, чланови су наше прве ротације у овој мировној мисији Уједињених нација. 

Мировна мисија Уједињених нација UNIFIL успостављена је Резолуцијама Савета бзбедности Уједињених нација број 425 и број 426 од 19. марта 1978. године. Припадници мисије ангажовани су у контроли прекида ватре између зараћених страна, верификацији повлачења израелских одбрамбених снага и помоћи либанској Влади да ефективно преузме власт на својој територији. UNIFIL мисија своје задатке извршава посредовањем између страна у сукобу, осматрањем, патролирањем и извештавањем о непријатељствима. Осим ових задужења, UNIFIL помаже у нормализацији животних услова, подршком спровођења хуманитарних операција и успостављању владавине права у Либану.

 

Email