Вести
28.09.2010

Министар одбране и начелник Генералштаба обишли јединице Речне флотилеМинистар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић обишли су данас јединице Речне флотиле ВС у Новом Саду. Том приликом приказан је део оперативних способности јединица Речне флотиле, као и тактичко-технички збор наоружања и војне опреме.

После вежбе, у којој су учествовали миноловци, патролни чамци и скеле Речне флотиле, министар одбране је, између осталог, рекао:

- Речна флотила је јединица Војске Србије која је достигла висок ниво професионализације. Попуњеност јединица Речне флотиле износи око 90 одсто што представља стандард у земљама које имају професионалну војску.Изражавам своје задовољство команданту Речне флотиле, Прве бригаде и начелнику ГШ ВС што су професионализацију извели на најефикаснији начин, имајући у виду да је, у ранијем периоду, интересовање младића и девојака на подручју Војводине за војни позив било знатно мање. Сада је ситуација другачија, младићи и девојке се много више јављају и конкуришу за послове у систему одбране где виде бољу шансу.


Министар је рекао да је вежба показала да су припадници Речне флотиле обучени и опремљени да дејствују у условима који постоје у Србији, упркос времену у коме живимо и чињеници да није било довољно средстава за адекватно опремање.

-У будућности ћемо учинити напоре да и Речну флотилу опремимо у мери у којој је то потребно за ефикасно извршавање задатака, рекао је министар Шутановац.

Начелник Генералштаба ВС генерал потпуковник Милоје Милетић изјавио је да је Речна флотила специјална јединица у Војсци Србије, по начину организовања и средствима којима је опремљена.

- Као таква има своје посебно место. Њена основна намена је да осигура безбедносно - оперативни режим пловидбе и заштити интересе Републике Србије на унутрашњим пловним путевима. Последњих година јединица је имала проблема са модернизацијом, можда је и била мало запостављена у односу на друге саставе,али ова вежба је показала да је Речна флотила оспособљена за извршавање својих наменских задатака.

Током посете, министар одбране и начелник Генералштаба ВС обишли су и спомен собу Речне флотиле.

 

Email