Вести
06.05.2011

Обележен Дан Гарде


Дан Гарде Војске Србије - 6. мај обележен је данас у касарни „Дедиње“, у Београду. Свечаности су присуствовали заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица, командант Копнене војске генерал-потпуковник Љубиша Диковић, чланови Колегијума начелника Генералштаба и пензионисани припадници Гарде.

Командант Гарде пуковник Миломир Тодоровић истакао је да су припадници те елитне јединице наших оружаних снага спремни да се у свако доба одупру највећим опасностима и одбране најсветлије вредности отаџбине.

- Гарда је јединица која се поштује и воли, која је скоро два века подизала и свој и углед Војске у целини. Од 1. марта је у потпуности професионализована и спремна да у сваком тренутку одговори на постављене задатке и изазове - истакао је пуковник Тодоровић.

Обележавањем Ђурђевдана као Дана Гарде наставља се традиција дуга 181 годину. На тај дан је 1830, по наређењу господара Србије кнеза Милоша, у Пожаревцу постројена прва чета Књажеве Гвардије, коју је чинило 120 најстаситијих и најугледнијих момака из свих нахија српске кнежевине.

Гарда Војске Србије намењена је за обављање војних почасти и протокола за домаће и стране државне званичнике и обезбеђење важних војних и државних личности и објеката посебне намене.

Честитке поводом Дана Гарде припадницима јединице упутили су председник Републике Борис Тадић, министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба генерал Милоје Милетић.

 

 

Email