Вести | Цивилно-војна сарадња
10.10.2014

Лекари Друге бригаде у селима општине Бајина Башта


Припадници Друге бригаде Копнене војске, у оквиру пројекта цивилно-војне сарадње „Војни лекар на селу”, јуче су пружали лекарску помоћ мештанима села Заовине и Јагоштица у општини Бајина Башта.

Војни лекар и медицински техничар извршили су 76 прегледа и становништву пружили здравствене савете и неопходне лекове. Обављено је 6 кућних посета за мештане који нису били у могућности да дођу у привремено формиране војне амбуланте.

По речима лекара, капетана Марка Ранчића начелника групе за здравство у Команди Друге бригаде, пацијенти су били претежно старије особе. Вршени су општи лекарски прегледи, контрола крвног притиска, ЕКГ снимањa, а пацијенти су се највише жалили на висок крвни притисак, срчане аритмије, повећан ниво шећера у крви и хроничне дегенерационе болести коштаног система.

Са припадницима Војске у акцији су учествовали и представници општинске канцеларије за пољопривреду, који су саветовали мештане по питањима пољопривреде, као и активисти Црвеног крста из Бајине Баште који су за ову прилику обезбедили 100 пакета хуманитарне помоћи.

Друга бригада Копнене војске још од 2009. године успешно изводи акције „Војни лекар на селу”, а у овој години ово је била трећа акција ове врсте.
Email