Вести
01.07.2009

Министар одбране посетио Технички опитни центар


Министар одбране Драган Шутановац, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милоја Милетића, посетио је данас Технички опитни центар, јединствену интервидовску научноистраживачку установу у Војсци.

Током посете, министра су са организацијом, делатностима, начином рада и постигнутим резултатима те установе, упознали начелник Управе за развој ГШ ВС генерал-мајор Божидар Форца, и директор Техничког опитног центра пуковник Горан Стојановић.

Министар Шутановац обишао је лабораторије за електронику, метрологију и за мототехничка и средства речних јединица у три сектора те установе.

Данашња установа настала је пре три године обједињавањем опитних центара Војске Србије, тако што су у састав Техничког опитног центра КоВ интегрисани Ваздухопловноопитни и Морнарички опитни центар. То је модерна научно стручна институција у области испитивања и оцењивања квалитета средстава НВО, метролошког обезбеђења система одбране, која је својим радом потврдила оправданост формирања и стекла репутацију у Министарству одбране, наменској индустрији, деловима цивилне индустрије, научним и стручним институцијама и организацијама у земљи.

Готово сва техничка средства која се налазе у оперативној употреби ВС прошла су кроз испитивања и верификацију у ТОЦ-у. Резултати завршних и верификационих испитивања и оцењивања средстава НВО, верификације секундарних еталона и научноистраживачког рада преточени су у више од 7.000 докумената које је израдио ТОЦ у виду елабората, извештаја, пројеката, метода испитивања, стандарда одбране, атеста и разних научних и стручних радова. Просечно се годишње у ТОЦ-у еталонира више од 1.200 еталона и мерила Војске Србије, а на полигону Никинци изведе око 200 опита и изда више хиљада протокола.

Компетентност ТОЦ-а потврђена je стеченим сертификатима о акредитацији код Акредитационог тела Србије и добијеним овлашћењима код надлежних институција Републике Србије.

У првој половини ове године у тој установи спроведена су фабричка и развојна испитивања авиона ласта-95, завршна испитивања комплета војничке маскирне униформе М03, противавионског топа 40 мм Л/70 бофорс, и верификационо испитивање оптоелектронских средстава за опремање војне полиције.

 

Email