Вести
22.11.2011

Генерал Милетић на Конференцији Америчко-јадранске повеље


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић  учествује у раду 15. конференције начелника генералштабова земаља Америчко-јадранске повеље, која се одржава у Загребу, од 21. до 23. новембра.

Поред начелника генералштабова земаља чланица Америчко-јадранске повеље (Албаније, Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске и Црне Горе), конференцији присуствују и начелник Генералштаба Оружаних снага Словеније, командант Здружених снага НАТО уНапуљу, заменик команданта Европске команде Оружаних снага САД и командант ЕУФОР-а.

Тема ове конференције је обука и учешће у мултинационалним операцијама, а посебна пажња посвећена је међународним вежбама и изградњи заједничких способности противваздухопловне одбране и размени информација о ситуацији у ваздушном простору.

Конференција је и прилика да у одвојеним, билатералним разговорима, учесници размене мишљења о актуелним питањима безбедности у Југоисточној Европи и могућностима за унапређење сарадње. Генерал Милетић разговараће са командантом Здружених снага НАТО у Напуљу адмиралом Семјуелом Локлиром, замеником команданта Европске команде Оружаних снага САД генерал-потпуковником Џоном Гарднером и начелницима генералштабова оружаних снага Словеније, Македоније и Хрватске, генерал-мајором Алојзом Штајнером, генерал-мајором Горанчом Котеским и генерал-потпуковником Драгом Ловрићем.

Учешће у Америчко-јадранској повељи представља добар оквир за унапређење сарадње и разумевања у региону, као и за јачање способности земаља региона за пружање заједничког одговора на безбедносне изазове, ризике и претње. Република Србија у овој иницијативи има статус посматрача, од децембра 2006. године.

 

Email