Вести
29.05.2015

Завршни приказ вежбе „Балкански одговор 2015“


На полигону „Равњак“ Центра АБХО у Крушевцу данас је одржан завршни приказ вежбе „Балкански одговор 2015“, која се одржава од 24. до 30. маја.Приказу су присуствовали министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, представници МУП-а, дипломатског кора и локалне самоуправе.

Тема наше најзначајније овогодишње међународне цивилно-војне вежбе била је акција спасавања у условима контаминације настале тероризмом оружјем за масовно уништавање и акцидентима. Око 330 учесника из оружаних снага Аустрије, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе, Словеније и Србије (ВМА, Центра АБХО, 246. батаљона АБХО, Центра за везу и информатику), у сарадњи са припадницима Сектора за ванредне ситуације и Специјалном антитерористичком јединицом МУП, Националним криминалистичким техничким центром, Организацијом УН за забрану хемијског оружја, Општом болницом Крушевац и Црвеним крстом, решавали су реалну ситуацију терористичког акта.Честитајући учесницима успешно завршену активност, министар одбране је истакао да је вежба допринела развоју регионалних капацитета за одбрану од те врсте опасности. Он је додао да је, осим Војномедицинске академије, која је национални „бренд“, Војска Србије добила још једну установу за понос, којом може да се представи свету.

– Захваљујући Војсци Србије, локалној самоуправи и крушевачким предузећима, добили смо добро опремљен центар за обуку АБХО кадрова, рекао је министар Гашић. Командант Центра АБХО потпуковник др Иван Лазаревић рекао је да је наша земља у свом програму у Партнерству за мир промовисала Центар као капацитет за регионалне и шире међународне потребе и да је, као такав, добио статус регионалног и партнерског центар за образовање и обуку.

Учесник „Балканског одговора 2015“ из Словеније, поручник Лука Нејц Кончина износећи своје утиске рекао је да је веома задовољан искуствима која носи из наше земље, посебно сарадњом са припадницима Војске Србије, за које је рекао да раде на „високом професионалном нивоу“.Статус посматрача на међународној цивилно-војној вежби „Балкански одговор 2015“, имали су представници Белорусије, Бразила, Хрватске, Шпаније, Нигерије, Пољске, Мађарске, Европске команде Оружаних снага САД и Европске одбрамбене агенције.

На полигону „Равњак“ последњих месеци одвијале су се интензивне припреме, уређен је простор, реновирани стари и дограђени нови објекти, како би овом значајном војном објекту била враћена првобитна намена, а крушевачки Центар АБХО, од референтног националног, постао Регионални АБХО центар и институција од ширег значаја.

Завршни приказ вежбе „Балкански одговор 2015“ — ФОТО–ГАЛЕРИЈА

Email