Вести | Интервјуи
29.12.2014

Интервју начелника Генералштаба Међународном радију Србија


Диковић: 2014. година тешка за грађане Србије

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић рекао је да је 2014. година била веома тешка за грађане Србије, а самим тим и за Војску. Он је у разговору за МРС истакао да је било тешко изборити се са свим недаћама, које су однеле и људске животе, али кроз та искушења се видело да је Војска више него способна да одговори на један од своја три основна задатка – помоћ цивилном становништву у случају угрожавања њихове безбедности и елементарних непогода и природних катастрофа. Ипак, Диковић истиче да је 2014. године била лепа због успешне реализације свих задатака, али и добре организације војне параде „Корак победника“ којом су обележена два јубилеја – стогодишњица од почетка Великог рата и 70 година од ослобођења Београда у Другом светском рату.

Војска је била прилично ангажована не само током мајских поплава, већ и током других елементарних непогода које су у 2014. погодиле Србију. Шта је Војсци најтеже том приликом и како се Војска спрема за такве ситуације?

Љ. Д.: Помоћ цивилном становништву је један од три наша основна задатка због којих војска и постоји. Ми се кроз обуку, развијање способности и опремање припремамо и за помоћ становништву, чак и када та помоћ није потребна. Успоставили смо одличан систем реакције, који прати дешавања по питању елементарних непогода и других несрећа и имамо јасно дефинисане снаге које реагују и које су у високом степену готовости, јер је важно правовремено реаговати. У сваком моменту можемо да ангажујемо и остале потенцијале, првенствено људске и материјалне да се потпуно одговори задатку, санира последица, смањи могућност жртава и материјалних разарања. Војска се за тај задатак припрема континуирано.

Имате одличну сарадњу са другим државама, да ли ће се она проширивати и на који начин?

Љ.Д.: Један од приоритета нашег рада јесте међународна војна сарадња. Најпре желимо развој добрих војних односа са земљама у региону, односно са земљама са којима се Србија граничи. Ми данас једнако сарађујемо, да набрајам од истока, са Кином, Русијом, САД-ом, са преко 60 земаља у свету. Наш војник раме уз раме са војницима многих земаља света учествује у очувању мира тамо где је то потребно, што има светски значај. Тај битан искорак је у интересу Србије и на тај начин Војска Србије штити интересе наше земље и отвара нове могућности и у смислу уважавања Србије, поштовања, јер се у војнику поштује и грађанин Србије, али и држава из које он долази. То је тај наш узвишени циљ коме припадници војске стреме са највећим ентузијазмом, високо мотивисани и за те захтеве.

У колико војних мисија учествује војска, и на који начин се бирају учесници мисија?

Љ. Д.: Тренутно учествујемо у 11 мисија и то у седам мисија УН и четири мисије ЕУ. Тренутни број људи у мисијама је 341 а наше амбиције су да се тај број повећа до 1000 људи. Постоји велика заинтересованост да заједно са припадницима других земаља учествујемо у још мисија. Пажљиво бирамо сараднике, водимо рачуна о томе где упућујемо наше војнике. Свако ко жели да буде члан тима или јединице која одлази у мисију мора да прође јаку селекцију, односо да буде здравствено способан, психофоизички припремљен за задатке које извршава у мисији, да има одређени степен знања, а наравно познавање страног језика је један од основних услова за учешће у мисији. Кроз учешће у мисијама људе оспособљавамо и за основне задатке, јер после шест месеци или годину дана проведених у мисији они долазе спремнији за задатке које извршавају и у Србији.

Редовно присуствујете показним вежбама, да ли сте задовољни оним што видите и на који начин се дају имена вежама, попут Плавог одговора, Платинастог вука, Грома?

Љ.Д.: Имена се углавном дају по простору на коме се вежба изводи, по циљу који се жели постићи том вежбом, с тим да се увек води рачуна да назив нема офанзивни карактер, односно да не асоцира на неку агресивност, јер то није циљ вежби. Војне вежбе јесу специфичне у том смислу и на њима се на један посебан начин извршавају задаци, са циљем да се непријатељ савлада и неутралише. Велики број вежби смо ове године извели, посебно међународних вежби што опет говори о кредибилитету и поверењу међународног фактора у спремност и способност Војске Србије да учествује у таквим активностима. Истакао бих вежбу „Срем 2014“ са оружаним снагама Руске Федерације са њиховим ваздушно-десантним, елитним јединицама, вежбу коју су и они први пут извели ван територије Руске Федерације, која је добро дошла како нашим војницима, тако и оружаним снагама Руске Федерације. Издвојио бих и вежбу „Платинасти вук“ названу тако зато што то није вук који представља опасност, већ нешто вредно и племенито. Ту су учествовале оружане снаге САД, Румуније, Македоније, Бугарске, Црне Горе, БиХ, Хрватске. Када имате 250 представника страних земаља на једној вежби и исти број домаћих представника, то је велики изазов и у организацијском смислу и планирању вежбе. Она се одржала у бази „Југ“ у једном простору који ми припремамо да развијемо у центар где ће се заиста вршити обука снага за мултинационалне операције. Не само припадника Војске Србије, него и припадника оружаних снага других земаља.

Одржана је војна парада „Корак победника 2014“ поводом јубиларне годишњице ослобођења Београда и стогодишњице почетка Првог светског рата. Да ли сте задовољни како је изведена?

Љ.Д.: Параду и оно што смо на њој показали оценио је председник Србије одличном оценом. То је реткост. Обично се за успешно извршен задатак у војсци даје оцена „врло добро“, али председник је оценио приказ и све што су војници са другим структурама урадили на паради као одлично. То је велики подстрек за нас и велико признање нашег председника припадницима војске, који су у релативно кратком времену успели да покажу све оно због чега смо ту параду и организовали. А организована је због два велика јубилеја – 70 година од ослобођења Београда у антифашистичкој борби и 100 година од почетка Првог светског рата, у коме су српски војници заиста задивили свет, када су грађани Србије поднели невиђени терет и као победници изашли из тог несрећног Великог рата. Одајем признање свим припадницима војске који су допринели успешности параде.

Све је више заинтересованих за посао у војсци. Да ли има места за све заинтересоване и колики су вам капацитети?

Љ. Д.: Војска Србије, као институција је заиста у врху поверења грађана по многим критеријумима. Управо то поверење произилази из способности Војске да одговори задацима и то је велика обавеза, јер није једноставно бити на том високом нивоу. За то је потребно да будемо врхунски организовани, оспособљени, одлучни и да имамо одговор на све што се може десити. То прате и млади људи и отуда и њихова заинтересованост да постану припадници Војске, било кроз систем школовања, па даље кроз развој ка официрском позиву, било као професионални војници. Млади желе да дођу у Војску и то нама ствара добру базу за избор квалитетних људи који путем прилично ригорозне селекције, улазе у војску.

Шта Војсци Србије тренутно највише недостаје и какви су вам планови за наредну годину?

Љ. Д.: Ми имамо јасно дефинисане средњорочне планове за наредни четворогодишњи период. Из тих планова произилазе планови на годишњем нивоу. Наставићемо опремање Војске Србије, које смо озбиљније започели пре неколико година. Првенствено ћемо оспособљавати Ваздухопловство и противваздухопловну одбрану, да може у потпуности одговорити задацима у миру, а то је заштита ваздушног простора Републике Србије. Што се тиче Копнене војске, настављамо са опремањем војника, по моделу 21 урађеном по свим светским стандардима, у коме смо већ поодмакли. Део средстава и опреме ћемо заменити и обновити, а другима одржавањем продужавати век трајања. Што се тиче опремања Војске, 2014. година је била добра, а наставићемо и у наредној да занављамо опрему, а самим тим осавремењујемо војску и јачамо њене способности за извршавање њених основних задатака.

Јелица Тапушковић

Email