Вести
17.11.2011

Анализа вежбе „Combined Endeavor 2011“


У Управи за телекомуникације и информатику Генералштаба данас je одржана aнализа учешћа делегације Војске Србије на овогодишњој вежби „Combined Endeavor“, изведеној од 9. до 23. септембра у Немачкој.

Отварајући aнализу, начелник Управе за телекомуникације и информатику генерал-мајор Радивој Вукобрадовић истакао je да су искуства припадника Војске Србије, стечена на највећој годишњој вежби војних информатичара, изузетно драгоцена и веома применљива у стварању и развоју телекомуникационих система.

- На основу искустава и знања стечених на овогодишњој вежби „Combined Endeavor“, иначе најзначајнијој вежби за припаднике службе телекомуникација и службе информатике, започели смо припреме за наше учешће на наредној. Од почетка, од кад смо, после једногодишњег статуса посматрача, прешли међу активне учеснике вежбе, наш допринос успеху вежби „Combined Endeavor“ непрекидно је растао. Ове године припадници наше делегације били су ангажовани у руководећем и техничком телу вежбе, активно су учествовали на специјалистичким стручним курсевима, одржаним током трајања вежбе и дали значајан допринос решавању одређених проблема и тешкоћа у тиму за тестирање. Због свега тога могу да изразим само велико признање нашем тиму за уложене напоре, исказано знање и демонстриран висок ниво стручности, којим је доказана интероперабилност Војске Србије у области телекомуникационих система, рекао је генерал Радивој Вукобрадовић.

Анализа учешћа делегације Војске Србије на вежби „Combined Endeavor 2011“ обухватила је сагледавање реализације циљева вежбе и учешћа нашег тима у извршавању задатака у органима у којима су суделовали. После опсежне дискусије закључено је да су искуства стечена на вежби кроз имплементацију мултинационалног телекомуникационог система и успешну реализацију тестова у високофреквентном опсегу радија, омогућила подизање нивоа интероперабилности телекомуникационе и информатичке опреме и састава у вишенационалном окружењу.

Рад у мултинационалној команди ранга бригаде и стечена иксутва у организацији вежбе омогућиће, по мишљењу многих учесника данашње анализе, усавршавање телекомуникационог система и постизање још бољих резултата у свакодневном раду на оперативним дужностима у јединицама.

„Combined Endeavor“ је вежба у организацији Европске команде Оружаних снага САД, која за циљ има интеграцију и испитивање интероперабилности такозваног „Ц4 система“ (Command, Control, Communications and Computers) земаља Партнерства за мир. На вежби се тестира интероперабилнист између „Ц4“ војне опреме НАТО и земаља из програма Партнерство за мир, развијањем оперативне здружене међународне мреже. Учешћем око 40 нација на  вежби, ствара се окружење у коме је могуће реализовати велики број функцијских/оперативних тестирања, документовања и проверавања техничких и процедуралних решења.

Email