Вести | Спорт у Војсци
19.07.2011

Oтворене Пете светске војне игре у Рио де Женеиру


Свечаним дефилеом учесника игара, на oлимпијском стадиону „Жоао Авеланж“ у Рио де Женеиру, отворене су 5. светске војне игре.

Након уводног говора председника CISM-a пуковника Калкабе, игре је отворила председница Бразила Дилма Русеф. Олимпијски ватру упалио је легендарни бразилски фудбалер Пеле.

На „Играма мира“, како гласи мото такмичења, учествују припадници оружаних снага из 111 земаља света, са више од 7.000 такмичара.

Борбе за медаље одвијају се у 20 спортова у мушкој и женској конкуренцији.

Прва учешћа наших такмичара на 5. светским војним играма, била су успешна. Први су на старт изашли такмичари у маратону, који је одржан у оквиру Интернационалног маратона Рио де Женеиро 2011. Старији водник Горан Чегар заузео је 35. место (на стартној листи 55 такмичара), а професионални војник Ксенија Бубњевић освојила је 11. место (17 такмичарки на стартној листи).

Наши такмичари у стрељаштву наступили су у квалификацијама у дисциплини пиштољ брза паљба. Капетан Саша Петровић освојио је 30. место у конкуренцији 130 такмичара, док је кадет Тања Тачић заузела 30. место у конкуренцији 50 такмичарки.

Сутра по распореду српске војне спортисте очекује наставак такмичења у падобранству, квалификације у стрељаштву (Саша Петровић и Тања Тачић), квалификације у троскоку (водник Мирослав Бојовић) и oријентиринг кратка дистанца (капетан Блажо Максимовић и старији водник Игор Вуковић).

Email