Вести | Цивилно-војна сарадња
18.09.2014

Припадници Војске помажу у општинама погођеним поплавама


Војска Србије ангажовала је око 300 својих припадника с потребном механизацијом за пружање помоћи у општинама источне Србије погођеним полавама. Формирана је инжињеријска радна група која ће изводити радове на санацији земљишта у општинама Мајданпек, Неготин и Кладово.

Осим војника који су већ били ангажовани у општини Мајданпек, у део земље погођен поплавама Војска је данас упутила додатно људство и механизацију. Наредних дана Војска ће упутити још инжињеријских машина, а уколико то ситуација на терену буде захтевала – и додатно људство. У угрожена подручја послате су и цистерне с пијаћом водом.

– Око три стотине припадника Војске Србије данас помаже у општинама Мајданпек и Кладово. Наши припадници ангажовани су у Бољетину и Казанском потоку у општини Мајданпек и Текији и Милутиновцу у општини Кладово. У Милутиновцу ћемо поставити један лансирни мост типа „бејли“, чим се за то створе услови. Надамо се да ћемо у што краћем року извршити задатак, каже командир инжињеријске радне групе, потпуковник Драган Миленков.

Након бујичних поплава у насељима Орешковица и Бољетин, Војска Србије је, још 15. септембра, на позив Штаба за ванредне ситуације Мајданпека, преусмерила у Бољетин снаге ангажоване на санацији у Казанском потоку. Јединица је успела да се пробије до насеља, рашчистила је корито Бољетинске реке, што је убрзало проток и спречило даљи раст воде. Након тога, јединица је евакуисала децу из основне школе и превезла их у Доњи Милановац, а наредни дан и оспособила прилазни пут до насеља, чиме је омогућено снабдевање становништва водом, храном и лековима.

Email