Вести
07.03.2012

Сусрет начелника генералштабова Србије и Македоније


Сусрет начелника генералштабова Србије и МакедонијеПогледајте ФОТОГАЛЕРИЈУ

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић састао се данас са начелником Генералштаба Армије Македоније генерал –мајором Горанчом Котеским.

Говорећи о значају данашњег сусрета, генерал Диковић је истакао да су битан услов за стабилност у региону сарадња и разумевање. У складу са тим, како је истакао, Министарство одбране и Војска Србије су у овој години као тежиште у међународној војној сарадњи поставили регионалну сарадњу.

- Већ сам се сусрео са начелником Генералштаба Оружаних снага Хрватске, а припрема се и посета Оружаним снагама Словеније. Сарадња македонских оружаних снага и Војске Србије је на високом нивоу, а данас ћемо разговарати о могућностима њеног унапређења за шта су се испунили сви услови – нагласио је генерал Диковић додајући да је општи став да треба удруживати капацитете у региону, а Војска Србије може да понуди Центар за усавршавање кадрова АБХО као Сусрет начелника генералштабова Србије и Македонијерегионални центар за обуку и Базу Југ, али и капацитете за размену кадра на школовању, војноекономску и војномедицинску сарадњу.

Према његовим речима, Армија Македоније има значајне капацитете који се могу користити за заједничке активности као што су полигон Криволак и Медија центар.

Остатак посете, као је истакао генерал Диковић, протећиће у разговорима о модалитетима будуће сарадње и коришћењу поменутих капацитета.

- Ми се одлично разумемо, што је веома битно и надам се да ће и у годинама које долазе сарадња бити на високом нивоу, а све задар очувања безбедности на овим просторима – закључио је генерал Диковић.

Изражавајући задовољство због данашњег сусрета, генерал Котески је, такође, истакао да је сарадња међу двеју армија на завидном нивоу и у интересу оба народа.

Сусрет начелника генералштабова Србије и Македоније- Будућа сарадња биће усмерена на размену кадра, коришћење међусобних капацитета, нарочито када је реч о регионалним центрима, као и размену искустава и научених лекција када је реч о мировним мисијама у којма припадници наших војски учествују – истакао је генерал Котески поручујући да ће будућа сарадња бити на темељима искрености, заједничким интерсима и добросуседским односима.

У наставку посете македонску делегацију коју предводи генерал Котески примио је и министар одбране Драган Шутановац. Уз то, били су у прилици да обиђу и Војнотехнички институт и Војну академију.

Email