Вести
16.02.2011

Изложба „Српске заставе из Првог светског рата“ у Нишу


У оквиру обележавања Дана државности и Дана Војске Србије, Војни Музеј, у сарадњи са Народним музејом из Ниша, поставио је изложбу „Српске заставе из Првог светског рата“. Изложба под покровитељством Владе Републике Србије постављена је у нишкој Синагоги, а њеном отварању присуствовали су бројни гости, међу којима и градоначелник Града Ниша мр Милош Симоновић. Војску Србије на отварању ове репрезентативне изложбе представљала је делегација на челу са начелником штаба Команде Копнене војске бригадним генералом Војином Ч. Јондићем.

Изложбу је отворио изасланик Владе Републике Србије, први потпредседник и министар унутрашњих послова Ивица Дачић. У свом обраћању, министар Дачић је присутне подсетио на историјске корене државности Републике Србије и посебно истакао значај Првог српског устанка и доношења Устава Кнежевине Србије из 1835. године.

„Паралелно са успостављањем  српске државе настајале су и јачале њене оружане снаге. Данас са поносом можемо констатовати да је савремена Војска Србије истински наследник српских устаника, предвођених Карађорђем и кнезом Милошом Великим. Јунаштво и самопожртвовање показано почетком 19. века на провери је било и почетком 20. века, када су се српска војска и држава нашле у вихору балканских и Првог светског рата. И тада, предвођене славним војводама, наше оружане снаге су доказале да бој бије срце у јунака и својој домовини донеле слободу.“ истакао је Дачић.

Аутор изложбе у Нишу је виши кустос Војног музеја Анђелија Радовић. На изложби су приказане копије 51 пуковске ратне заставе, под којима, су славом овенчани, кроз победе у балканским и Првом светском рату, ишли српски пукови. Грађани Ниша ће имати изузетну прилику да виде десет оригиналних застава из богате збирке Војног музеја, међу којима и заставе топличких устаника из 1917. године, 1. пешадијског пука другог позива и српских добровољаца из САД.

 

Email