Вести
14.06.2011

Посета саветничког тима НАТО


Представници саветничког тима НАТО састали су се данас у Управи за оперативне послове Генералштаба са члановима Националног евалуаторског тима Војске Србије. Посета саветничког тима НАТО одвија се у оквиру Индивидуалног програма партнерства између Републике Србије и овог савеза.

Скуп ће трајати до четвртка, а за то време учесници ће се бавити припремом и верификацијом докумената за извођење вежбе и самоевалуације декларисаних јединица за учешће у мултинационалним операцијама.

Посета се одвија под руководством потпуковника Мариа Арбутине из  Генералштаба Војске Србије, који је и руководилац Националног евалуаторског тима Војске Србије и директор самоевалуације нивоа 1 (SEL1) декларисаних јединица за учешће у мултинационалним операцијама.

Учеснике скупа поздравио је генерал-мајор Драган Колунџија, начелник Управе за оперативне послове.

- Ове активности одржавају се у циљу развијања способности Војске Србије за изградњу заједничких капацитета за учешће у мултинационалним операцијама. У наредна два дана ми треба да видимо шта је то што треба да уради Војска Србије за практичну вежбу евалуације јединица на националном нивоу – рекао је генерал Колунџија.

Саветнички тим НАТО у Србији представљају потпуковник Сашко Лафчиски, партнерски штабни елемент Армије БЈР Македоније у Команди здружаних снага у Напуљу, и мајор Жан-Франсоа Лапорт, представник Команде здружених снага у Мадриду.

Скупу је присуствовало и руководство вежбе за самоевалуацију нивоа 1 (SEL 1), представници Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране, Кабинета начелника Генералштаба, Центра за мировне операције и Команде за обуку.  
Email