Вести
17.04.2009

Свечано отварање 42. Светског војног првенства у маратону и 1. ФИФА-ЦИСМ футсал купа


  На платоу испред Војног музеја на Калемегдану данас су свечано отворени 42. Светско војно првенство у маратону и 1. ФИФА-ЦИСМ футсал куп. Свечаности су присуствовли министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, генерални секретар Међународног савета за војне спортове - ЦИСМ пуковник Мишел ван Мерс, најодговорније личности из система одбране, страни војни изасланици и екипе које се такмиче у маратону и футсалу.

Пуковник ван Мерс том приликом одликовао је министра Шутановца медаљом “великог официра”, а генерал-потпуковника Милоја Милетића медаљом “великог витеза” за изузетне заслуге и подршку војном спорту.

Министар Шутановац је, отварајући 42. Светско војно првенство у маратону и 1. ФИФА-ЦИСМ футсал куп, захвалио Међународном савету за војне спортове на поверењу које је указао Србији и Министарству одбране поверавајући организацију тих значајних такмичења.

– Први пут у историји Србије у прилици смо да угостимо овако велики број припадника страних оружаних снага. Ово такмичење није само спорт, него и развијање међуармијске сарадње, разумевања, поштовања и пријатељства кроз спорт – рекао је Шутановац. Он је додао да је Калемегдан много пута у историји био бојно поље, а да ће наредних дана бити спортска арена.

Пуковник Мишел ван Мерс поздравио је учеснике два велика такмичења назвавши их својом «војном браћом». Он је изразио дивљење месту и граду у коме се дешавају спортска такмичења, будући да је током историје тај простор био чак 60 пута освајан и ослобађан. Ван Мерс је подсетио на значај војног спорта за изградњу пријатељства и разумевања међу војскама света.

Државни секретар Министарства одбране Зоран Јефтић, шеф српске делегације при ЦИСМ, поздравио је учеснике два такмичења и пожелео им што боље резултате у фер надметању.

Заставу Србије на јарбол је подигао старији водник Горан Чегар, најуспешнији маратонац у екипи Србије, а заставу ЦИСМ-е водник Адам Дражински из Пољске, прошлогодишњи победник војног маратона.

Светско војно првенство у маратону биће одржано сутра у оквиру Београдског BANCA INTESA маратона док ће се полуфинална и финална утакмица Футсал купа такође одиграти сутра на теренима СРЦ Баск. У маратону ће учествовати укупно 27 земаља са 22 такмичарке и 92 такмичара, припадника оружаних снага. У 1. ФИФА-ЦИСМ футсал купу учествује шест република бивше Југославије.
Email